Nieuwe schutterskoning houdt er eerder opmerkelijke tactiek op na

Nieuwe schutterskoning houdt er eerder opmerkelijke tactiek op na

De familieleden deelden in het succes van Luc De Kempeneer. Foto: ego

Mazenzele / Opwijk -

Luc De Kempeneer (60) is de nieuwe schutterskoning van de Sint-Pietersgilde in Mazenzele. De bruggepensioneerde ‘geoefende monteur’ in het leggen van hoogspanningskabels schoot in de vierde ronde de hoofdvogel af. Zijn tactiek was: ‘niet oefenen’.

Het verdict van de Koningsschieting viel na 75 minuten. Er was veel publiek opgekomen om de strijd op de Dries mee te maken. Erik Vanderborght, Wim Vermeir, Guido Van Boxtael en titelverdediger Evert Van de Velde waren er met schampschoten kort bij geweest, toen Luc De Kempeneer uit de Verlorenkostbaan in de vierde ronde plots uit het niets uithaalde en raak trof.

Hij werd meteen door zijn gildebroers bestormd alsof er hem niets meer kon overkomen. Ook hij was ervan overtuigd dat niemand dit hem nog zou nadoen. En dat klopte: niemand had nog de precisie in huis om een barragewedstrijd met hem af te dwingen. De klokken luidden, de winnaarsceremonie kon onder het trommelgeroffel van start gaan.

De nieuwe koning kreeg een symbolische vogel mee als wisseltrofee. Ook de vogel die hij had afgeschoten kreeg hij mee naar huis. Hij kreeg ook de braak van de Gilde omhangen.

Druk

“Mijn tactiek? Vooral niet oefenen. Hoe meer je oefent, hoe meer druk je op jezelf legt. Ik ben van in 1993 lid van de Sint-Pietersgilde en ik was tot vorig jaar penningmeester. Nooit kwam ik al die jaren in de buurt van de hoofdvogel. Om de hoofdvogel af te schieten, moet je de ogen wijd open zetten’ (lacht).”

Luc De Kempeneer somt drie hobby's op: fietsen, wandelen en “op mijn gemak zitten.”

In de volksmond en op zijn werk is (was) zijn roepnaam de ‘arrangeur’, omdat hij alles in geen tijd kan fiksen. Als doorgewinterde schutter mag het eigenaardig genoemd worden dat hij graag chocomelk drinkt. Luc De Kempeneer is gehuwd met Brigitte Van Hemelrijck, een beambte die volgend jaar met pensioen gaat.

De Koningsschieting vond (minstens) voor de 476ste keer plaats. “De Gilde is rond 1480 ontstaan”, zegt hoofdman François Vunckx. “Maar dat is niet wetenschappelijk bewezen. 1541 is de eerste datum die we over de Gilde in de overlevering terugvonden. "

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees