BOKSENMEETING IN ROESELARE - Roeselarenaar wint EBU-titel met KO na amper vier ronden

Yves Ngabu op drempel van veelbelovende carrière

Yves Ngabu is de eerste Belg die er in geslaagd is EBU-kampioen in het cruisergewicht te worden. Foto: vrt, VDB

Roeselarenaar Yves Ngabu (28) had zondagavond amper vier ronden nodig om Europees kampioen in het cruisergewicht te worden.

De Hongaar Tamas Lodi (35) onderging het lot van de zeventien vorige tegenstanders van de bokser-voetballer. Niet opgewassen tegen de enorme kracht van de poulain van het trio Tampere-Persoon-Degroote, die er weliswaar een financiële kater aan overhouden maar zondag in de Expo van Roeselare zo mogelijk nog gelukkiger waren dan de zwarte én blanke West-Vlaamse gemeenschap die de Europese kampioen waanzinnig vierden na zijn KO-zege. Een historische overwinning. Zonder enige twijfel mag gesteld dat de Yves Ngabu op de drempel van een veelbelovende bokscarrière staat.

“Ik moet gewoon Europees kampioen worden”, had Ngabu vooraf gesteld. Aan zelfvertrouwen dus geen gebrek, en een ‘matchke voetbal’ met SKV Zwevezele enkele dagen voor zijn bokskamp hadden niet aan zijn krachten gevreten. Integendeel, het was zondag al na enkele seconden duidelijk dat Lodi geen schijn van een kans had. Yves Leopard Ngabu nam meteen het initiatief en ramde met die enorme vuisten van hem de adem en de fut uit het lijf van zijn tegenstander. De Hongaar probeerde - met schrik in de ogen -nog even met zijn gevreesde rechter uit te halen, maar de Roeselarenaar liet zijn prooi niet meer los. Een geweldige rechtse hoek op het einde van de vierde ronde maakte een einde aan de lijdensweg van Lodi. De Franse ref Christophe Hembert deed teken dat het over was.

“Wat nu?” herhaalde Ngabu de vraag. “Vakantie. Rust. Ontspanning. Een poosje niet aan boksen en voetbal denken. En daarna zien we wel.”

11 november

Paul Degroote, zijn sponsor en voorzitter van zowel SKV Zwevezele als Boxing Team Houtland, was iets concreter. “Op 11 november organiseren we de klassieke meeting in Zwevezele, en Ngabu zal daar zeker zijn titel vrijwillig verdedigen. Misschien tegen Ryad Merhy, als die zin heeft. Zo’n titel opent uiteraard deuren en we zien wel wat er op ons afkomt.”

Filiep Tampere was ook in de wolken. “Ngabu heeft het natuurlijk gedaan, maar dit is ook het werk van een schitterend team”, aldus de coach/trainer/manager. “Wat zo’n titel nu waard is? Nog nooit eerder is een Belg er in geslaagd EBU-kampioen in het cruisergewicht te worden. Dat zegt genoeg zeker? En dit is niet het einde voor Yves, hé. Wie dagelijks met hem traint en werkt, weet dat hij nog tot veel meer in staat is.”

Ook voor Tampere is deze titel de bekroning op een prachtig palmares. Want welke coach kan zeggen dat hij drie kampioenen van België bij de amateurs, evenveel bij de profs, een Europese kampioen en een wereldkampioene heeft? Coach van het jaar?

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S