Aanslag Londen: Italië waarschuwde Britten vorig jaar voor derde terrorist

Aanslag Londen: Italië waarschuwde Britten vorig jaar voor derde terrorist
De Italiaanse politie heeft de Britse geheime dienst vorig jaar gewaarschuwd voor de Marokkaanse Italiaan Youssef Zaghba, die geïdentificeerd is als de derde dader van de terreuraanslag die zaterdagavond plaatsvond in Londen. Dat meldt de procureur van Bologna dinsdag.

"Hij werd aan Londen gesignaleerd als mogelijk verdacht", zo zei procureur Giuseppe Amato aan Radio 24. Volgens Amato heeft Italië "al het mogelijke geprobeerd, maar ontbrak het aan bewijzen" tegen de 22-jarige man met een Italiaanse moeder en Marokkaanse vader die woonde in de Italiaanse stad Bologna. 

Zaghba zou vorig jaar een poging hebben gedaan om vanuit Italië via Turkije naar Syrië te reizen. Hij werd onderschept en door de Italiaanse politie ondervraagd, maar opnieuw vrijgelaten. De Italianen zouden de Britten daarover hebben geïnformeerd.

Aanslag Londen: Italië waarschuwde Britten vorig jaar voor derde terrorist
De drie daders: Butt, Redouane en Zaghba Foto: REUTERS

Twee andere daders

De politie had eerder al de twee andere vermoedelijke daders geïdentificeerd. Het gaat om de 27-jarige Khuram Shazad Butt, een in Pakistan geboren Brit, en de 30-jarige Rachid Redouane, die van Libische en Marokkaanse afkomst was. Zij woonden allebei in de Oost-Londense wijk Barking.

De politie heeft de drie veronderstelde daders van de aanslag doodgeschoten.

Doden en gewonden

Bij de aanslag aan de London Bridge en Borough Market kwamen zeven mensen om het leven en raakte 48 mensen gewond. Er zouden nog altijd achttien mensen in kritieke toestand zijn.

27-jarige man opgepakt

De politie van Londen heeft dinsdagochtend een 27-jarige man opgepakt bij een huiszoeking op een adres in de Oost-Londense wijk Barking. Twaalf anderen die vastzaten in verband met de aanslag zijn inmiddels vrijgelaten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S