Storm raast over Vlaanderen: bomen op huizen, E40 deels afgesloten, parken gesloten

Op de de Frère Orbanlaan in Gent sneuvelde een boom. Foto: bst

Brussel / Leuven / Antwerpen / Mechelen / Brugge / Gent / Sint-Niklaas / Aalst - De aangekondigde storm raast op dit moment over Vlaanderen. Op verscheidene plaatsen vielen bomen op wagens en huizen, en meerdere parken zijn uit voorzorg gesloten. De rechterrijstrook van de E40 richting Brussel ter hoogte van Aalst is deels versperd door een boom die het begeven heeft na een windstoot en bovenop de geluidsschermen gevallen is.

De takken hangen op de E40 in Aalst, richting Brussel, gevaarlijk boven de rijbaan. De brandweer en politie zijn ter plaatse en zoeken een oplossing. Voorlopig is één rijstrook afgesloten voor alle verkeer.

 

Ook in Wenduine, deelgemeente van De Haan, is er schade. Zo lijken deze strandcabines rijp voor de schroothoop na een stevige windvlaag. De lokale politie heeft de schade opgemeten en de eigenaars verwittigd. De brandweer is momenteel bezig de strandcabines terug op hun plaats te zetten.

De provincie West-Vlaanderen raadt intussen af provinciale domeinen en bossen te betreden.

In het Brussels gewest zullen de parken en bossen dinsdag vanaf de middag gesloten worden voor het publiek. Dat heeft te maken met de verwachte rukwinden. Die zouden snelheden tot boven de 80 km/uur kunnen halen. Dat meldt Leefmilieu Brussel maandagavond in een persbericht.

Leefmilieu Brussel raadt mensen aan de omgeving van parken en bossen dinsdag te vermijden. Vanaf 12 uur zullen de parken, bossen en het Zoniënwoud gesloten worden. Op woensdag 7 juni gaan ze opnieuw open na een inspectie en opruiming van eventuele schade.

De stad Antwerpen sluit in de loop van de voormiddag alle stedelijke parken omwille van de voorspelde rukwinden tot 100 km/u. Ook de begraafplaats Silsburg en het beukenbos en Engels bos op de begraafplaats Schoonselhof gaan dicht, behalve voor uitvaarten. De stad Mechelen besliste maandagavond al om parken en begraafplaatsen te sluiten.

Aangezien het stormweer tot de nacht van dinsdag op woensdag kan aanhouden, geldt de maatregel volgens de stad Antwerpen tot woensdagochtend 6 uur. Parkbezoekers, sportclubs en concessiehouders mogen tot dan de parken niet in. Waar de toegang niet afgesloten kan worden, zullen indien mogelijk waarschuwingsborden geplaatst worden.

Ook het stadspark in Sint-Niklaas blijft gesloten tot woensdagochtend.

 

In Gent waaide in het Zuidpark een boom om. Slachtoffers vielen er niet, en er was ook geen schade aan het wegdek of aan auto's. Officieel zijn de parken in Gent niet gesloten, maar de parken betreden lijkt op dit moment geen goed idee. (Lees verder onder de foto's)

In het Tillegembos in Brugge, knapte een boom af door de felle rukwinden. De boom kwam terecht op het dak van een villa in de Sint-Andriesdreef.

Op de Kardinaal Mercierlaan in Leuven liep een geparkeede auto schade op, toen een tak van een boom afbrak en op de wagen viel. Nog in Leuven, in deelgemeente Kessel-Lo, kwam in de Désiré Mellaertstraat een lamp van de openbare verlichting los die tegen een gevel hing. De lamp kwam los, maar richtte geen schade aan. De parken in Leuven zijn uit veiligheidsoverweging gesloten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees