Londense burgemeester verzet zich tegen staatsbezoek Trump, al 1.8 miljoen mensen ondertekenden petitie

Londense burgemeester verzet zich tegen staatsbezoek Trump, al 1.8 miljoen mensen ondertekenden petitie

Burgemeester Sadiq Khan Foto: AP

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, heeft dinsdag opgeroepen om het staatsbezoek van de Amerikaanse president Donald Trump later dit jaar te schrappen. Na de aanslag zaterdagavond in de Britse hoofdstad uitte Trump via Twitter, opnieuw, kritiek op Khan.

Khan wil dat de uitnodiging ingetrokken wordt. “Ik zeg reeds langer dat de uitnodiging van premier Theresa May aan Donald Trump voor een staatsbezoek voorbarig is”, verklaarde Khan aan AFP-TV. “Staatsbezoeken zijn voor internationale leiders die zich onderscheiden hebben.”

“Omdat vele Britten niet akkoord gaan met het beleid van Trump, zou er geen staatsbezoek moeten zijn”, vervolgt Khan. Hij voegt er nog aan toe dat “we uiteraard moeten blijven praten” met de Amerikaanse president.

De Londense burgervader na de aanslag verklaard dat er geen woorden zijn om “het verdriet en de woede” die de stad voelt te omschrijven. Nadien voegde hij eraan toe dat de Londenaars niet ongerust moeten zijn door de grote politieaanwezigheid. Trump trok daarop zijn eigen conclusie: “Minstens zeven doden en 48 gewonden bij terreuraanval Londen en burgemeester Londen zegt dat er ‘geen reden tot ongerustheid is! ‘“.

Bij de BBC zei buitenlandminister Boris Johnson, Khans voorganger in het stadhuis, dat het staatsbezoek behouden moet blijven, maar hij steunde ook Khan toen die zijn inwoners gerust wou stellen.

Intussen hebben al bijna 1,8 miljoen mensen een petitie ondertekend om van Trumps visite een gewoon bezoek te maken, omdat de protocollaire ontmoeting de koningin “in verlegenheid zou brengen”. Een datum voor het staatsbezoek later dit jaar ligt nog niet vast.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees