Waarom we de komende jaren niet veel zullen horen van ‘The Voice Kids’-winnares Katarina

Waarom we de komende jaren niet veel zullen horen van ‘The Voice Kids’-winnares Katarina

Foto: The Voice Kids

Na een wedstrijd van acht weken zagen we vrijdag hoe Katarina Pohlodkova uit Team Josje zich de winnares van ‘The Voice Kids’ mocht kronen. Met een indrukwekkende stem en een schattig gezicht overtuigde het 13-jarig meisje televisiekijkend Vlaanderen ervan dat zij het talent heeft om zich in een succesvolle carrière te kunnen storten. Maar komt die er nu al wel?

LEES OOK. Katarina uit team Josje wint ‘The Voice Kids 2017’ met deze indrukwekkende nummers

Weet u nog wie Mentissa Aziza en Jelle Dolleslaeghers zijn? Het zijn de winnaars van de eerste twee jaargangen van ‘The Voice Kids’. Allebei waren ze 14 jaar toen ze de talentenjacht wonnen. Bekend en bemind tijdens de afleveringen, maar nu heerst er een radiostilte rond hun langverwachte muzikale lancering.

Een droomcarrière als artiest komt er immers niet vanzelf. Daarvoor zijn lange dagen nodig in de studio’s, vele repetities, talloze momenten voor de camera. En dat is nu net iets wat in België eigenlijk niet kan bij jonge artiesten, want dat valt onder de noemer kinderarbeid. “In principe is er in België een verbod op kinderarbeid voor jeugd onder de vijftien jaar”, vertelt Frank Hendrickx, professor arbeidsrecht van de KU Leuven.

Waarom we de komende jaren niet veel zullen horen van ‘The Voice Kids’-winnares Katarina
Foto: The Voice Kids

Talenten krijgen uitzonderingen

Toch konden Katarina en de andere talentjes meedoen aan het VTM-programma, ondanks de urenlange workshops, repetities en optredens. “Voor talentenshows, topsporters of de entertainmentwereld in het algemeen kunnen er uitzonderingen worden gemaakt. Talent dat vroeg ontluikt op dit niveau moeten we ook kunnen toestaan, maar in beperkte mate met de nodige voorzorgen. Als de programmamakers een specifieke toestemming krijgen van de minister van Werk tenminste”, aldus Hendrickx.

Die goedkeuring komt er niet zomaar. “Er was eens een voorstel om een minimissverkiezing te organiseren. Maar die kreeg geen goedkeuring. Het project moet vakkundig worden afgetoetst en ook echt voordelig zijn voor de kinderen. Op pedagogisch vlak, op sociaal vlak en op psychologisch vlak mag de show de integriteit van onze jeugdige deelnemers niet schaden”, legt de professor uit.

Lancering nog niet voor vandaag

Ook al gaat ‘The Voice Kids’ perfect om met de talenten, dromen en wensen van hun jonge deelnemers, toch wil dat niet zeggen dat de zangertjes vrij spel krijgen. Hoe je het ook draait of keert, de kinderen moeten naar school. “Tot en met het derde middelbaar is er een voltijdse leerplicht”, aldus professor Hendrickx, waardoor Katarina amper tijd zou hebben om naast haar school te werken aan haar album.

Waarom we de komende jaren niet veel zullen horen van ‘The Voice Kids’-winnares Katarina
Foto: The Voice Kids

Nog even wachten dan? Dat kan, maar de tijd die ze in haar werk zou mogen steken, blijft nog altijd miniem. Na het derde middelbaar is het wel mogelijk om deels naar school te gaan en deels te werken. “Maar het totaal aantal uren mag niet over de veertig per week gaan. Anders kunnen er sancties volgen voor diegenen die het meisje tewerkstellen”, aldus Hendrickx. Dat niet alleen: ook het aantal rustpauzes en de uren waarin ze aaneensluitend werken is niet om het even. “Hoe jonger de kinderen, hoe strenger de regels.”

“Een kind moet ook kind mogen zijn”

“We denken soms dat kinderarbeid alleen een probleem is dat ver van ons bed staat, in ontwikkelingslanden. Maar ons modern land en de vernieuwende tijden confronteren ons met een nieuw fenomeen: het commerciële circuit”, merkt professor Hendrickx nog op. Want hoe ‘cool’ een muzikale carrière voor een kind ook lijkt, ook daar is er werkstress, prestatiedrang en druk.

“Het is belangrijk om er over na te denken. Een kind moet ook kind mogen zijn. Die carrière kan misschien nog wel enkele jaartjes wachten? Vanaf zestien ben je voor de wet nog wel minderjarig, maar zijn er minder beperkingen.”

Uitzondering bevestigt de regel

Is Katarina’s avontuur dan voor niets geweest? Nee, want ze heeft dankzij het programma haar eerste single ‘I Have Nothing’ al kunnen opnemen en het verleden bewijst dat uitzonderingen de regel bevestigen.

De blonde Emma Balemans nam in 2014 deel aan The Voice Kids. In de battles speelden de zenuwen de 14-jarige parten en eindigde voor haar de wedstrijd, maar Emma’s talent bleef niet onopgemerkt. Onder de artiestennaam Emma Bale mocht ze een cover van het nummer ‘All I Want’ van de Ierse band Kodaline opnemen. Het lied kwam op de vierde plaats binnen in de Ultratop 50 en betekende de start van haar voorlopig erg succesvolle carrière. Zo nam ze haar eerste ep op met Hans Francken. Daarnaast werkte ze ook al samen met Lost Frequencies en Milow.

Waarom we de komende jaren niet veel zullen horen van ‘The Voice Kids’-winnares Katarina
Emma Bale heeft al heel wat succesvolle singles uitgebracht en is genomineerd voor enkele prestigieuze muziekprijzen. Foto: Margo Tilborghs

En als Katarina’s carrière dan toch niets wordt, is er nog altijd haar prijzengeld: de 10.000 euro ligt op haar te wachten en ook het geld dat ze nu nog extra gaat verdienen is voor haar. “Dat moet op een afgezonderde rekening komen op naam van het kind, niemand mag eraan”, vertelt professor Hendrickx. Hoeveel dat dan mag zijn, daar zijn eigenlijk geen beperkingen op. “Maar je mag hen wel niet alle mogelijke voordelen in natura geven. Een bedrijfswagen bijvoorbeeld heeft geen zin, hé. Zolang het iets is dat goed is voor de ontwikkeling van het kind, dan mag ze er van genieten.”

Waarom we de komende jaren niet veel zullen horen van ‘The Voice Kids’-winnares Katarina
Katarina met haar coach Josje, vlak na de bekendmaking van de winst Foto: The Voice Kids
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees