Beauty

Antwerpenaren lanceren crème tegen acne, onze redactrice testte hem uit

Antwerpenaren lanceren crème tegen acne, onze redactrice testte hem uit

Foto: Shutterstock / Yun

Acne: sinds mijn tienerjaren heb ik er last van. Een succesvolle laserbehandeling om kratertjes te vervagen heb ik al achter de rug, maar nieuwe puistjes - gotta love hormonen - blijven komen. Het klonk dan ook aanlokkelijk om het YUN-gamma op basis van probiotica, ontwikkeld door de Universiteit Antwerpen, uit te testen dat belooft komaf te maken met onzuiverheden.

Goede bacteriën op je huid smeren die de slechte aanvallen en zo puistjes geen schijn van kans geven. Het klinkt simpel, maar het was allesbehalve vanzelfsprekend om levende bestanddelen in een flesje te bewaren. Na tien jaar onderzoek en ontwikkeling, zijn microbiologen aan de Antwerpse universiteit er toch in geslaagd om als eerste ter wereld een formule te commercialiseren die puistjes bij jongeren en volwassenen moeten tegengaan. “Wil ik graag geloven”, dacht ik toen ik met de waslotion en bijhorende crème in mijn handen stond om die een maand lang te testen zoals aanbevolen.

Niet duwen, wel smeren

Ik, bijna 32, heb allesbehalve een perzikhuid. Het moet gezegd: de voorbije jaren was pitsen - ook na een antibioticakuur - een van mijn favoriete dwangmatige tijdverdrijven. Want uitduwen was beter dan puistjes helemaal tot hun recht laten komen, niet? En voor de bultjes die verdwenen, kreeg ik er een paar nieuwe, hardnekkige in de plaats. Een vicieuze cirkel, die ik deze keer echt wilde doorbreken. Begin mei stopte ik cold turkey met duwen en waste ik mijn gezicht voor het eerst met de gel. ’s Morgens en ’s avonds, om er daarna een fijne laag crème vol vriendelijke bacteriën op te smeren.

Eerst slechter

De eerste dagen merkte ik nauwelijks verschil. Integendeel: na een week leek mijn huid er slechter aan toe. Maar de makers van de crème zijn duidelijk in hun officiële persbericht: “Probiotherapie herstelt de natuurlijke balans van de huid en doet de symptomen van bekende huidkwaaltjes binnen maximaal vier weken verdwijnen.” Dus ik hield vol. Tijdens week drie keek ik extra lang en extra kritisch in de spiegel. Was mijn huid nu al verbeterd? Jazeker, de beestjes hadden goed werk verricht. Mijn kaken - mijn grootste probleemzones - zagen er zuiverder uit. Mijn pigmentvlekken van wegtrekkende puistjes zijn er nog steeds, maar zijn goed vervaagd. En vooral: op enkele piepkleine zweetpuistjes na, kreeg ik er tijdens de testperiode geen nieuwe bij.

Antwerpenaren lanceren crème tegen acne, onze redactrice testte hem uit
Neen, een perzikhuid heb ik niet. Maar op de rechtse close-up, gemaakt op dezelfde plaats met een iets andere lichtinval en een iets bruinere huid, maar zonder make-up en zonder filter, is mijn herstellende huid een tikje zuiverder.

Wondermiddel?

Vandaag zijn we een maand verder en heeft mijn hormonale piek tot een nieuwe collectie puistjes geleid (die ik niet heb uitgeduwd). Een wondermiddel tegen mijn volwassenacne zijn deze producten dus niet. Dermatoloog Thomas Maselis maakte dat eerder in een interview met Het Nieuwsblad al duidelijk. “Acne wordt veroorzaakt door dichtgegroeide talgklieren en daartegen helpt de crème niet. Maar het product zal misschien wel minder puistjes geven.” Dat laatste klopt helemaal, al speelt het afkicken van mijn duwverslaving sowieso ook een belangrijke rol. Ik durfde zelfs zonder laag dekkende make-up naar buiten en voelde me nog goed ook.” Mijn man, die ‘project puist’ vanop de eerste rij kon volgen is duidelijk: “Ik vind wel dat je huid er egaler uitziet. Je hebt geen babyvelletje gekregen, maar het effect is wel te zien met het blote oog”, zei hij eerlijk.

Pluspunten

- Voorkomt en bestrijdt puistjes
- Geeft een puur gevoel na het aanbrengen
- Houdt de huid zacht

Minpuntjes

- Ruikt minder fris dan cosmetica, maar de effectiviteit compenseert dat
- De crème heeft een vlokkerige textuur. Er blijven soms witte vlokjes achter op de huid of wenkbrauwen. Niet helemaal praktisch als je een beetje fond de teint wil aanbrengen.
- Twee pompjes per dag? Dan is de crème, ter waarde van 45 euro, na een maand leeg. De waslotion ( 25 euro) gaat langer mee. Je moet ook blijven gebruiken om de puistvorming onder controle te houden.

Meer info: shop.yun-probiotherapy.com/collections/acnplus

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees