“Crimineel, verschrikkelijk!”

Voor de Esten moeten onze Rode Duivels niet meteen bang zijn. Voor de grasmat daarentegen...

Moeten de Rode Duivels vrijdagavond voor blessures vrezen in de WK-kwalificatiematch in en tegen Estland? Als het van ex-Club Brugge-speler Ivan Perisic afhangt wel. De Kroaat zag collega-international Marko Pjaca afgevoerd worden bij de laatste interland in Estland en was nadien categoriek. “Dit veld was crimineel, verschrikkelijk.” Twee dagen voordat de Rode Duivels er hun benen gaan riskeren, trokken wij al op inspectie.

Briesend, was hij. Ex-Club Brugge-speler Ivan Perisic had zijn Kroatische ploegmaat Marko Pjaca net een zware knieblessure zien oplopen en was niet te kalmeren. De reden voor zijn woedeuitbarsting: Pjaca had de blessure opgelopen zonder ook maar enig contact. De schuld van het veld, concludeerde Perisic woest. “Dit veld is profvoetbal onwaardig”, haalde hij uit. “Ik adviseer onze voorzitter in het vervolg tegenstanders met betere velden te kiezen, want we op zo’n verschrikkelijke grasmat zullen we alleen maar meer blessures oplopen. Dit veld was crimineel, verschrikkelijk.”

‘Dat veld’ is het veld waar onze Rode Duivels nu vrijdag zullen spelen.

Voor de Esten moeten onze Rode Duivels niet meteen bang zijn. Voor de grasmat daarentegen...
Iets verder dan de zonarme strook ligt wel een mooie mat (maar wel met een beetje verhoging in het midden) Foto: wic

“Ook wij moeten aan bepaalde standaarden voldoen“

De wedstrijd waarin Pjaca geblesseerd uitviel, was de laatste interland die er gespeeld werd. Dat was ruim twee maanden geleden, op een grauwe lenteavond in Tallinn. Vandaag schijnt de zon over die verdoemde grasmat, waar de Rode Duivels vrijdagavond hun benen moeten riskeren. Hoog tijd om op inspectie te gaan. Het veld is, op een zonarme strook voor het ene doel na, mooi groen. Egaal is het echter niet. Als je goed kijkt zie je hoe de middenstrook in de lange weg hoger gelegen is dan de rest van het veld. Hier en daar zijn ook kleine kuiltjes zichtbaar. Gevaarlijk? Nee, klinkt het resoluut bij de Estse voetbalbond. De blessure van Pjaca was gewoon stomme pech. Toeval. Het had niets te maken met de staat van het veld. En als het er al wat mee te maken had, kwam dat doordat het gras toen nog maar net ontdooid was na een lange winter. Daar hoeven de Rode Duivels vrijdag geen schrik voor te hebben.

Voor de Esten moeten onze Rode Duivels niet meteen bang zijn. Voor de grasmat daarentegen...
Targo Kadolja is verantwoordelijk voor de felbesproken grasmat Foto: wic

Toegeven dat de Rode Duivels al op betere velden gestaan zullen hebben, doen ze echter wel. “Zowat alle Rode Duivels spelen in Engeland. Die zijn betere velden gewoon”, is Ests woordvoerder Mihkel Uiboleht eerlijk. “Dat is ook maar normaal: in Engeland of België hebben ze veel meer middelen dan wij. Maar dit is een wel veld waarop aardig gevoetbald kan worden zonder dat één van de twee partijen nadeel ondervindt. Vergeet ook niet dat wij aan bepaalde standaarden moeten voldoen van de Europese voetbalbond UEFA, en die halen we toch maar mooi. Volgens mij zou dit stadion niet misstaan in de Belgische Jupiler Pro League.”

Voor de Esten moeten onze Rode Duivels niet meteen bang zijn. Voor de grasmat daarentegen...
Het veld vanop de tribune Foto: wic
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

UEFA Nations League Divisie A - Groep 2

Vorige speeldag

Speeldag 6

GS W V G DS P
1 Zwitserland 4 3 1 0 14/5 9
2 België 4 3 1 0 9/6 9
3 IJsland 4 0 4 0 1/13 0