Voormalig hotel-restaurant gaat tegen de vlakte, unieke naaldboom moet blijven staan

Villa Marquette maakt plaats voor verkaveling

Wout Maddens voor de verkommerde site van Villa Marquette. Foto: loh

Kortrijk -

Het doek valt definitief over Villa Marquette. Op de site van het voormalige roemrijke hotel-restaurant worden achttien woongelegenheden gebouwd.

De Kortrijkse gemeenteraad buigt zich maandag over het rooilijnplan van de nieuwe verkaveling op de wijk Rodenburg in Marke. Het gaat om het voormalige hotel-restaurant Villa Marquette. Als alles meezit, worden de sloopwerken dit jaar nog afgewerkt en worden de bouwwerken in 2019 afgerond.

“Het was niet wenselijk dat er opnieuw een drukke horecazaak zou komen”, legt schepen van Bouwen Wout Maddens (Open VLD) uit. “Er waren enkele bezwaren, maar die gaan over de groenvoorziening en de verkeersdrukte in de Cannaertstraat. In principe zou het woonproject voor meer rust moeten zorgen.”

De 1,6 hectare wordt verdeeld in achttien loten. Daarbij heb je veertien vrijstaande loten en twee maal twee koppelwoningen. Voor vijftien woningen gebeurt de ontsluiting via het Cannaert hof. Drie kavels grenzen rechtstreeks aan de Cannaertstraat. Ontwikkelaar Vlasimmo wil het woonproject opstarten.

Een deel van de bomen op de site moet behouden blijven. Het wordt dus een bomenrijke verkaveling met onder meer het behoud van een unieke Metaseqouia. Dat is een soort naaldboom die ooit een van de meest voorkomende bomen was in het noordelijk halfrond, zij het miljoenen jaren geleden.

Van Bocuse tot prins Albert

“Het laatste feest in Villa Mar-cquette vond plaats op oudejaarsavond 2008”, zegt Maddens. “Op 1 januari nam Eric Barbier de zaak over, maar in het najaar 2011 volgde een faillissement. Het heeft lang geduurd vooraleer alles afgehandeld werd.”

De overname door Fransman Barbier bleek uiteindelijk een zwaar vergiftigd geschenk. Het Franse koppel Sabine Quillot en Eric Barbier opende na Jean-Pierre Malysse opnieuw de poorten van Villa Marquette. De roemruchte salons werden eerst volledig heringericht. De eigenaars investeerden ook in een nieuwe brasserie. Barbier kreeg een trouw publiek over de vloer, maar dat was in hoofdzaak Franstalig. De Franse uitbaters spraken zelf amper Nederlands. De website van Villa Marquette was in gebrekkig Nederlands opgesteld. Toen een openbare verkoop volgde, was er geen enkele kandidaat.

Voormalig zaakvoerder Jean-Pierre Malysse erfde het hotel-restaurant van zijn vader Michel. Hij bouwde het restaurant uit tot een plek met naam en faam. Zanger Charles Aznavour, chef Paul Bocuse, de toenmalige prins Albert en vele andere beroemdheden kwamen er tafelen of overnachten. Van die grandeur is vandaag niets meer te merken.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio