In deze kerk zwem je binnenkort van schip naar doksaal

In deze kerk zwem je binnenkort van schip naar doksaal

Zo zal de wellnesskerk eruit zien, mét ligstoelen. Foto: ViRiX

Bierbeek -

Ontwikkelaar ViRiX nv is al enkele jaren aan het werk om de oude psychiatrische instelling van Groot Park om te vormen tot een wooncomplex. De bewoners krijgen in de toekomst een bijzonder extraatje: een wellnesscenter in de Salve Mater-kerk.

De oude psychiatrische instelling dateert uit de jaren 20 – toen de KU Leuven het in erfpacht gaf aan de Zusters van Liefde – en bleef bestaan tot ongeveer tien jaar geleden. Toen was ontwikkelaar ViRiX al even bezig met zijn plannen om de paviljoenen van de instelling om te vormen tot appartementencomplexen. Het eerste complex, Sint-André, werd gerealiseerd in 2014. Sint-Benedictus kwam een jaar later, en Sint-Paulus zal dit jaar de deuren openen.

Nu heeft ViRiX ook concrete plannen voor het hoofdgebouw dat het vroegere administratieve centrum en de neogotische kerk omsluit. Binnen een dikke twee jaar wordt dit gebouw omgevormd tot ‘Happy Living’, een complex met 55 appartementen in het oude administratieve gedeelte, en een wellnesscenter in de kerk.

“Binnenin het centrale deel van de kerk zal het zwembad komen”, vertelt Ingrid Haenen, bestuurder bij ViRiX nv. “Omdat de temperatuur in een zwembadruimte toch vrij hoog hoort te liggen – rond de 28 graden – zijn we van plan om een extra verdieping te bouwen in de kerk. Die zorgt ervoor dat de zwembadruimte kleiner zal zijn en dus gemakkelijker verwarmd zal worden. De bovenverdieping zal worden omgebouwd tot een polyvalente zaal.”

Verder heeft de kerk nog twee zijkapellen en een binnenkoer. In de ene kapel komt er een grote fitness en in de andere een foyer met zitplaatsen en een open haard. Op de binnenkoer zullen er een aantal ligstoelen staan zodat de bewoners van de zon kunnen genieten.

Beschermd als erfgoed

En mag dit zomaar met een bijna honderd jaar oude kerk volgens de ambtenaren van monumentenzorg? Ja, blijkbaar. Het gebied is namelijk beschermd ‘als dorpsgezicht’. Dat wil zeggen dat de wijzigingen aan de buitenkant miniem moeten blijven, maar wat de binnenkant betreft, heeft de ontwikkelaar een veel grotere vrijheid. “Het zwembad komt binnenin de kerk, dus dat is geen probleem”, klinkt het. Daarom ook dat de balkons, die ViRiX aan de appartementen geconstrueerd heeft, uit glas bestaan. Op die manier blijft het uitzicht van de paviljoenen grotendeels ongewijzigd.

Het wellnesscenter zal enkel toegankelijk zijn voor de bewoners van Groot Park. “Als je een nieuw appartement koopt, word je automatisch mede-eigenaar van het wellnesscenter”, zegt Haenen. De prijzen van de appartementen variëren tussen 245.000 euro voor het kleinste appartement van 52 vierkante meter en een dik half miljoen voor het penthouse van 189 vierkante meter. ViRiX heeft er ondertussen al vijf van de hand gedaan.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees