Ballonlegende en ereburger Jean Sax overleden

Ballonlegende en ereburger Jean Sax overleden

Jean Sax werd 87. Foto: Waas erfgoed

Sint-Niklaas -

Jean Sax, de man die de Vredefeesten hun internationale uitstraling gaf, is woensdagmorgen overleden.

“Deze ochtend is Jean Sax op de leeftijd van 87 jaar vredig overleden, omringd door zijn kinderen”, kondigde zoon Roy Sax gisteren aan in drie talen want de Sint-Niklase ereburger was over de hele wereld gekend.

Jean Sax kreeg de liefde voor ballons mee van zijn vader André, die in 1948 mee aan de wieg stond van de Vredefeesten. Vanaf 1972 werd Jean coördinator en bouwde hij de Vredefeesten uit tot een evenement met internationale allures. Hij introduceerde de speciale vormballons en was de drijvende kracht achter de Europese ballonverzustering tussen Sint-Niklaas, Bristol (Engeland), Chateau d'Oex (Zwitserland) en Romorantin (Frankrijk).

“Met droefenis hebben we afscheid moeten nemen van Jean, vele jaren de bezieler van de ballonmeeting. Hij maakte ze tot de meest unieke en spectaculairste meeting en familiale gebeurtenis zoals we die nu kennen. We zullen hem daarvoor altijd dankbaar zijn. Onze gedachten zijn bij zijn familie en vrienden”, reageerde de organisatie van de Vredefeesten gisteren.

Ook de Sint-Niklase burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) prees Jean Sax. “Ik ben sterk onder de indruk van zijn overlijden. Het is aan hem te danken dat de Vredefeesten over de hele wereld bekend zijn geworden en die passie gaf hij door aan de volgende generaties van de familie Sax, die nog steeds het hart van het ballongebeuren vormt.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio