Sp.a stapt kwaad op: PS wil dat Mayeur schepen blijft

Sp.a stapt kwaad op: PS wil dat Mayeur schepen blijft
Sp.a is kwaad vertrokken uit het meerderheidsoverleg dat donderdagavond plaatsvond. Daar moest de vervanging van burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta besproken worden, maar de PS deed volgens de Vlaamse socialisten een poging om Mayeur in het stadsbestuur te houden. Ondertussen is het overleg zonder resultaat ontbonden. De gesprekken zullen vrijdag voortgezet worden.


LEES OOK: Het schandaal te veel voor de PS? Alles wat u moet weten over Samusocial

Zowel burgemeester van de stad Brussel, Yvan Mayeur (PS), als OCMW-voorzitster Pascale Peraïta hadden de rood-blauwe meerderheid van de gemeenteraad donderdagavond bijeengeroepen om hun ontslag aan te bieden.

Mayeur en Peraïta kwamen samen in opspraak naar aanleiding van hun zitpenningen als lid van de raad van bestuur en het bureau van de daklozenorganisatie Samusocial.

Iets na 21 uur donderdagavond tweette VRT-journalist Ivan De Vadder dat Yvan Mayeur schepen zou worden onder de nieuwe burgemeester. Waarop de sp.a het overleg verlaten zou hebben uit protest.

Waarover gaat het schandaal?

De Brusselse PS-burgemeester is samen met OCMW-voorzitter Pascale Peraïta (ook PS) fors in opspraak gekomen in het Samusocial-schandaal. De twee zetelden samen met enkele andere PS’ers in de raad van bestuur van de organisatie die voorziet in opvang voor daklozen en kregen daar tot woensdagavond zitpenningen voor, maar het merkwaardige in de zaak is dat niemand kan aantonen wat ze daar nu precies doen.

Om welke bedragen draait het schandaal?

Voor OCMW-voorzitster Pascale Peraïta ging het in 2014 om 15.400 euro, in 2015 om 18.900 euro en in 2016 om 17.080 euro. Voor burgemeester Mayeur ging het respectievelijk om 15.400, 18.900 en 16.800 euro. In een interview met Le Soir houdt Mayeur vol dat de vergoedingen wel correct waren. “Ik ben sociaal assistent, ik doe hier niet aan vrijwilligerswerk. Het gaat om een professionele opdracht.”

"Ons-kent-ons is huisstijl van PS": reacties na ontslag van Brussels burgemeester Mayeur zijn niet mals
 

Bianca Debaets (CD&V)  Foto: Photo News

"Het is goed dat mijnheer Mayeur opstapt. Na alles wat boven water was gekomen is dit de enige optie die overbleef." Zo reageert CD&V'ster Bianca Debaets op de aankondiging dat Yvan Mayeur (PS) later op de avond ontslag zal nemen als burgemeester van de stad Brussel. Debaets zit in Brussel Stad in de oppositie, maar is staatssecretaris in de Brusselse regering, waar ze onder meer samen met de PS zetelt.

"Trieste week voor de Brusselse politiek"

Ondanks de aankondiging van het ontslag is dit voor Debaets "een trieste week voor de Brusselse politiek". "Als ik één les trek, is het dat het bestuur van de stad Brussel dringend anders en beter moet." Ze hoopt dat men snel een nieuwe burgemeester aanduidt - "iemand die onbesproken is" - en er een nieuw hoofdstuk kan starten in de stad Brussel.

Het ontslag van Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) was onafwendbaar, zegt ook Groen-voorzitster Meyrem Almaci. "Groen vroeg hier al sinds maandag naar. Hij heeft zich samen met socialistische partijgenoten verrijkt op de kap van daklozen. Zijn ontslag was dan ook de enige mogelijkheid." De groenen willen de oude politieke cultuur in Brussel nu "met wortel en tak uitroeien".

Brussels parlementslid Arnaud Verstraete, die samen met zijn Ecolo-collega Alain Maron de zaak uitbracht, haalt uit naar de PS: "Dit is symptomatisch voor een partij die verstrengeld is met de macht en waar een foute bestuurscultuur tot de huisstijl is gaan behoren: ons-kent-ons, achterkamertjes, zelfbediening... en nul voeling met de Brusselaars."

Wie wordt de nieuwe burgemeester?

Philippe Close Foto: rr

De naam van Philippe Close (PS) werd al meerdere keren genoemd als nieuwe burgervader, maar daarvoor is het nog te vroeg, vindt Brussels sp.a-schepen Ans Persoons. Ook het feit of er opnieuw een PS-kopstuk aan het hoofd moet komen in de Stad Brussel staat nog ter discussie. Net zoals het feit of de sp.a in de toekomst opnieuw zijn steun kan verlenen aan de PS.

"Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen. Het zijn beslissingen die we collectief moeten nemen. Het is goed dat deze zaak niet heeft aangesleept. Nu moeten we kijken wat het beste is voor het team", verklaart Persoons. Ze zei ook nog dat het ontslag een "terechte en noodzakelijke beslissing" is. "Ik begrijp dat het vertrouwen weg is na wat er allemaal gebeurd en aan het licht gekomen is. Ook ik was verrast. Door de juiste beslissingen te nemen hopen we nu mee voor een golf van vernieuwing te zorgen."

N-VA gemeenteraadslid Johan Van den Driessche ziet in Philippe Close qua stijl echter niet genoeg verschil met de aftredende burgemeester "en zijn achterkamerpolitiek". Hij hoopt eerder op "een wit konijn" als nieuw burgemeester.

PS krijgt slaag in de Kamer

Meyrem Almaci Foto:rr

De PS heeft donderdag stevig moeten incasseren in de Kamer. De Franstalige socialisten werden langs alle kanten onder vuur genomen omwille van de wantoestanden bij de top van Samusocial. “Dat daar niet meteen de nodige consequenties aan gekoppeld worden, is het failliet van uw partij”, sneerde Groen-voorzitster Meyrem Almaci.

Onvoorstelbaar, schandalig, de schaamte voorbij. Kamerleden van zowat alle partijen trokken hetzelfde register open om hun ongenoegen te uiten over de “graaicultuur op kap van de daklozen” bij de bestuurders van Samusocial. Schietschijf bij uitstek was burgemeester Yvan Mayeur, maar de hele PS deelde onvermijdelijk in de klappen.

“Ik hoop dat u uw partij nu eindelijk gaat opkuisen”

Laurette Onkelinx Foto: rr

“Ik hoop dat u uw partij nu eindelijk gaat opkuisen”, zo wierp N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel fractieleidster en Brussels PS-kopstuk Laurette Onkelinx voor de voeten. Net als verschillende collega’s haalde ze ook uit naar Onkelinx’ man Marc Uyttendaele, wiens kantoor voor Samusocial geprobeerd heeft een onderzoek door de Brusselse regering af te blokken. “Ik hoop dat het bij u aan de keukentafel toch minstens een beetje gestoven heeft”, zo verwoordde Van Peel het.

“J’en ai marre des parvenus”, zo herinnerde Open Vld’er Vincent Van Quickenborne aan de intussen twaalf jaar oude woorden van PS-voorzitter Elio Di Rupo naar aanleiding van de toenmalige schandalen bij de PS. “Intussen doen ze in Brussel gewoon verder. Zichzelf verrijken op kap van daklozen, dat is de schaamte voorbij. Hoe durft zo iemand zich socialist noemen?”

"Een bepaalde elite is gewoon bezig met geld in eigen zakken te steken"

PVDA’er Raoul Hedebouw laakte echter de verontwaardiging van de andere partijen, onder meer verwijzend naar de eerdere schandalen rond Publipart, Kazachgate, het Telenet-bijbaantje van Kamervoorzitter Siegfried Bracke en de cumuls van tal van politici. “Het zit in alle partijen, in alle delen van het land. Een bepaalde elite is gewoon bezig met geld in eigen zakken te steken in plaats van aan de mensen te denken”, sneerde de communist. “Maar hier is het nog erger, want hier gaat het om een instelling die net die mensen bijstaat die uitgesloten zijn door het kapitalisme.”

“Hoeveel regeltjes moeten er nog komen om te beseffen dat je niet speelt met geld dat bedoeld is voor kansarmen”, zei ook CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri. “Het is een schande dat het bestuur van Samusocial zich verrijkt ten koste van de zwaksten.”

Van de PS zelf kwam niemand tussen in het debat. Ook Laurette Onkelinx, die zich anders ook zonder micro geregeld durft laten horen wanneer anderen aan het woord zijn, liet slechts met bedrukt gezicht de kritiek over zich heen komen.

Premier Charles Michel Foto:rr

Premier Michel laat onderzoek naar Samusocial nog opentrekken

Premier Charles Michel heeft donderdag in de plenaire Kamer zijn onbegrip geuit over de “kaakslag” die de wantoestanden bij Samusocial zijn voor de vrijwilligers van de daklozenorganisatie. Hij kondigde ook aan dat het eerder aangekondigde onderzoek door de Inspectie van Financiën zal worden opengetrokken naar alle federale steun aan Samusocial.

“Elke euro voor armoedebestrijding moet naar armoedebestrijding gaan en naar niets anders”, onderstreepte premier Michel. “De federale overheid gaat alles doen om volledige transparantie te krijgen.” Demir deelde het onbegrip. “Ook ik ben als mens, als politica en zeker als staatssecretaris gechoqueerd.”

Demir verzekerde nog dat de regering de daklozen in Brussel ook in de toekomst niet in de steek zal laten. “Ongeacht het circus van de voorbije dagen zal de federale regering de opvang verzekeren. Ik zal de komende maanden bekijken hoe we dat gaan doen”, klonk het. Voor de verdere toekomst houdt de staatssecretaris “alle opties open”.

De eerste minister sprak tot slot zijn steun uit voor de vrijwilligers die zich elke dag weer inzetten voor de zwaksten in de maatschappij. “Ik besef wat voor een kaakslag zij vandaag te verwerken kregen”, aldus nog Michel.

Lees ook: De grootste schandalen van de PS: van André Cools tot Charleroi en Publifin

Corrigeer

MEER NIEUWS