Vijf jaar cel en beroepsverbod Mechelse slager-oplichter

Vijf jaar cel en beroepsverbod Mechelse slager-oplichter

Het huis van Dimitri D. in het mondaine Grez-Doiceau. Foto: Herman Ricour

Mechelen -

De Mechelse correctionele rechtbank heeft Dimitri D. veroordeeld tot vijf jaar cel. De man werd schuldig bevonden aan oplichtingspraktijken. Jaren geleden ronselde hij investeerders voor zijn bedrijfje dat handel dreef in buitenlandse valuta. Meer dan tachtig mensen staken hun spaargeld in het bedrijf maar de beloofde (woeker-) winsten werden niet uitbetaald.

Dimitri D., een 37-jarige voormalige slager uit Mechelen, richtte in 2007 een bedrijfje op dat handel dreef in buitenlandse valuta. Hij ging op zoek naar investeerders voor het project en probeerde hen over de streep te trekken door hen woekerwinsten te beloven.

De man werkte met investeringsagenten en subagenten om mensen te vinden die het avontuur wel wilden wagen. “Om potentiële investeerders te overtuigen werden verschillende winstcijfers gebruikt: cijfers die van het internet kwamen maar ook cijfers die gewoon vervalst waren”, zei openbaar aanklager An Verhoeven.

Af en toe werd er wel wat uitbetaald maar de beloofde winsten werden nooit gerealiseerd. Om te voorkomen dat mensen argwaan kregen werd het geld van nieuwe investeerders gebruikt om zogezegde winsten uit te keren. “Een groot deel van het geld werd bovendien gewoon doorgestort naar hun eigen rekeningen”, aldus nog de aanklager.

Sommige slachtoffers speelde zelfs 100.000 tot 150.000 euro kwijt. Alles samen zouden D. en enkele medebeklaagden hun klanten voor elf miljoen euro hebben opgelicht. Dimitri werd veroordeeld tot vijf jaar cel. De helft daarvan is effectief. Daarnaast liep hij een beroepsverbod van tien jaar op. Nog drie anderen kregen mildere straffen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio