Gruwelslachthuis Tielt wil zijn reputatie opsmukken met deze ongeziene maatregel

Gruwelslachthuis Tielt wil zijn reputatie opsmukken met deze ongeziene maatregel

175.000 handtekeningen werden verzameld om het slachthuis van Tielt definiitef te sluiten. Foto: Belga

Tielt -

De wantoestanden in het slachthuis van Tielt die klandestien werden vastgelegd in een filmpje van Animal Rights joegen in het voorjaar een schokgolf door het land. Nu kondigt het bewuste slachthuis verregaande maatregelen aan om “het vertrouwen van de consument terug te winnen”. De meest opmerkelijke? Vanaf september kan eenieder onaangekondigd aankloppen voor een rondleiding door de zones waar de varkens aankomen en geslacht worden.

“Wij willen het modelslachthuis inzake dierenwelzijn onder de Belgische slachthuizen zijn”, klinkt het in een persbericht van het slachthuis van Tielt.

In maart van dit jaar kreeg het West-Vlaamse slachthuis een vloedgolf van kritiek over zich nadat stiekem gefilmde beelden uitlekten over de brutale manier waarop binnen haar muren met de slachtrijpe varkens werd omgesprongen. De commotie was enorm en minister van Dierenwelzijn Weyts (N-VA) besliste zelfs om alle activiteiten in het slachthuis een tijdje stil te leggen. Ondertussen werden 175.000 handtekeningen verzameld om het slachthuis definitief te sluiten. Dat gebeurde niet maar de reputatieschade is gigantisch.

Lees: Animal Rights filmt schokkende undercoverbeelden in Tielt

Drie maanden later slaat het slachthuis mea culpa met een reeks opmerkelijke maatregelen. “Het slachthuis Tielt wil volledig transparant zijn”, klinkt het in een persbericht: “Iedereen is welkom om zelf te komen kijken.”

“Iedereen zal, onaangekondigd, gedurende een volledige maand een begeleid bezoek kunnen brengen aan die zones in het bedrijf waar de varkens worden ontvangen en het slachtproces zich voltrekt. Op die manier kan iedereen met eigen ogen zien hoe er wordt omgegaan met de dieren.”

Deze opendeur-politiek start op 4 september omdat het slachthuis dan terug volledig operationeel is na de vakantieperiode.

“Ik wil mijn handen niet in onschuld wassen, noch de ernst van de toenmalige beelden minimaliseren”, zegt Thomas De Roover, CEO van het slachthuis in Tielt. “Maar de crisis waar we als bedrijf zijn doorgegaan – en die we vandaag nog niet te boven zijn – heeft ons veel bijgeleerd over dierenwelzijn en maakt ons vandaag de facto het best gecontroleerde slachthuis van het land en Europa. Dat we ook aan de rest van België volledige transparantie willen tonen is daar een logisch gevolg van.”

Directie weer naar school

“Slachthuis Tielt werkte reeds een omvangrijk actieplan uit dat, voor de heropstart, werd goedgekeurd door Vlaams minister voor dierenwelzijn, Ben Weyts, en door de Vlaamse inspectie dierenwelzijn”, aldus de CEO. “ Dit actieplan, dat slachthuis Tielt vandaag dag in dag uit toepast, is op verschillende punten zelfs strenger dan het sectorconvenant.”

Hij haalt enkele voorbeelden aan:

“Slachthuis Tielt verhoogde het aantal camera’s in het slachthuis aanzienlijk. De camerabeelden kunnen niet enkel worden bekeken door de controle-dierenartsen en het management, maar ook door de werknemers zelf. Onder meer via videoschermen in de refter kunnen ze mee een oogje in het zeil houden. In overleg met de ondernemingsraad werd er beslist om zware fouten tegen dierenwelzijn te sanctioneren met ontslag om dwingende reden. Dit werd als dusdanig opgenomen in het arbeidsreglement.”

“Slachthuis Tielt voert ook een oogreflextest uit bij 12% bij de varkens na verdoving om na te gaan of deze wel goed zijn verdoofd. Wettelijk volstaat 1 procent.”

Het slachthuis heeft zich ook vrijwillig geëngageerd om drie erkende Animal Welfare Officers in dienst te nemen in plaats van de verplichte ene toezichter.

Ten slotte belooft de directie om, net als zijn medewerkers, de opleiding dierenwelzijn volgen aan de Thomas More hogeschool in Leuven.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees