Nederlanders mogen nieuwe stadskern ontwerpen

“Torhout als marktstad met verborgen tuinen en stadhuis als volkspaleis”

“Torhout als marktstad met verborgen tuinen en stadhuis als volkspaleis”

Het marktplein staat centraal in het ontwerp, en er zal nog geparkeerd kunnen worden. Foto: rr

Torhout -

Het Nederlands-Frans-Belgisch architectenteam Lola-List-Sweco mag de nieuwe Torhoutse stadskern ontwerpen. “Tegen mei volgend jaar moet het definitief ontwerp klaar zijn”, zegt burgemeester Kristof Audenaert. “De inwoners krijgen intussen de nodige inspraak in de plannen.”

In 2016 ging het stadsbestuur in zee met Architecture Workroom Brussels om de Torhoutse identiteit, verwachtingen en dromen in kaart te brengen. De resultaten van dit belevings- en identiteitsonderzoek vormde de basis voor de opgave die eind vorig jaar werd meegegeven binnen de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester.

Vier bureaus stelden zich kandidaat om een nieuwe visie voor de Torhoutse stadskern te ontwikkelen en op 4 mei viel de keuze uiteindelijk op Lola-List-Sweco, een samenwerkingsverband tussen een Nederlands, Frans en Belgisch bureau met hoofdzetel in Rotterdam. “Het winnende team krijgt een jaar de tijd om een definitief plan voor de nieuwe markt en stadskern uit te tekenen”, zegt burgemeester Kristof Audenaert (CD&V). “In hun winnende concept profileren de architecten Torhout als marktstad. Zo is de wekelijkse markt het sturende element voor het ontwerp van het marktplein, waar parkeren mogelijk zal blijven. Daarnaast stellen ze voor om zeven plekken te transformeren tot zeven verborgen tuinen en willen ze van het oude stadhuis een volkspaleis maken voor iedereen.”

Het recent vernieuwde Ravenhofpark vormt een van die verborgen tuinen. Maar ook het park achter het cultuurcentrum de Brouckere krijgt in het plan speciale aandacht. “Het doel is om dat park te verbinden met de site 's Gravenwinkel, die dan een publiek karakter kan krijgen”, zegt de burgemeester

Drie miljoen euro

Voor de bovengrondse vernieuwing van het centrum voorziet de stad een budget van drie miljoen euro. “Dat bedrag is enkel voor de heraanleg van de straten en het marktplein. Maar veel zal afhangen van de keuze van de materialen”, zegt Audenaert. “De ondergrondse vernieuwing van riolen en nutsleidingen wordt gesubsidieerd door het Vlaams gewest.”

Bij de opmaak van het definitieve ontwierp krijgen de inwoners de nodige inspraak. “We gaan samen met de architect van start met een doorgedreven participatietraject waarbij elke Torhoutenaar zijn ideeën kwijt zal kunnen”, zegt de burgemeester nog. “Het vervolgtraject zullen we op 15 juni toelichten tijdens een publiek infomoment.”

Dit infomoment gaat om 20 uur van start in de feestzaal van de Sint-Rembertscholengroep. Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck komt de plannen toelichten. Daarna volgt een open debat met Van Broeck, Audenaert en Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V).

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio