Seks & Relaties

Vrienden belangrijker dan familie? Dat hangt vooral af van je leeftijd

Vrienden belangrijker dan familie? Dat hangt vooral af van je leeftijd

Foto: Shutterstock

Wat is belangrijker, vrienden of familie? Een nieuwe studie heeft aangetoond dat goede vrienden op latere leeftijd je niet alleen gelukkiger maken, maar zelfs beter zijn voor de gezondheid. Nog meer dan goede familiebanden.

Het belang van goede vrienden en familie wordt niet betwist. Kan je je omringen door een goede familie en hechte vrienden, dan ben je sowieso gelukkiger. Een wetenschappelijke studie, gepubliceerd in 'Personal Relationships' heeft nu aangetoond dat goede vrienden op latere leeftijd beter zijn voor de gezondheid dan familie.

Voor het onderzoek werden 270 000 mensen ondervraagd in meer dan 100 verschillende landen. 

William Chopic, professor psychologie aan Michigan University benadrukt in het onderzoek het belang van vrienden, zeker op latere leeftijd. "Goede vrienden hebben toch wel een niet te onderschatten invloed op de gezondheid. Je kan je vrienden zelf kiezen, dus zo verwonderlijk is dat niet. Mensen hebben vaak meer deugd van de tijd die ze doorbrengen met vrienden, en die positieve boost wordt nog versterkt naarmate we ouder worden. Familie-bijeenkomsten kunnen vaak meer 'verplicht' en monotoon overkomen, afspraakjes met vrienden hebben vaak een losser karakter."

Heb je op latere leeftijd nog steeds dezelfde vrienden als vroeger dan is dat ook een bewijs dat die vriendschap voor het leven is geweest, en dat zorgt voor een heel hechte band. "Je blijft afspreken met die personen omdat ze je een goed gevoel geven en omdat ze een meerwaarde zijn in je leven. Je blijven omringen met zo'n mensen is sowieso gezond."

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees