Dit zijn de eerste woorden van Leko als coach Club Brugge

Dit zijn de eerste woorden van Leko als coach Club Brugge

Foto: BELGA

Club Brugge heeft Ivan Leko voorgesteld als nieuwe trainer. Die mikt op grinta en mentaliteit om een nieuwe titel te halen, maar: “Ik ben geen kopie van Michel Preud’homme.”

“Ik ben extreem blij en trots hier terug te komen. Club is mijn ploeg in België. Dit is een droom die uitkomt”, begon Ivan Leko aan zijn ambtstermijn in Brugge. “Het was moeilijk om STVV, dat me prachtig behandeld heeft, achter te laten, maar dit kon ik niet laten liggen.”

Leko is relatief onervaren als coach: hij degradeerde twee seizoenen geleden met OHL uit de Jupiler Pro League, was daarna assistent en had afgelopen seizoen Sint-Truiden onder zijn hoede. Hij is ook maar 39 jaar, jonger zelfs dan speler Timmy Simons. “Ik ben jong, maar heb al 22 jaar ervaring in het voetbal.”

LEES OOK: Onze chef voetbal verklaart waarom Club Brugge voor de onervaren Leko koos

Geen tweede Preud’homme

Leko wil vooral honger bij zijn spelers. “Mijn spel bestaat uit passie, honger en mentaliteit op het veld, maar ik ben geen kopie van Michel Preud’homme. Ik wil elke dag meer uit mijn team halen. We gaan voetballen vanuit onze sterktes, met het doel om elke match te winnen met lef, vertrouwen en voetballend vermogen. Mijn focus ligt vanaf vandaag op de dagelijkse werking en het smeden van een collectief waar niemand boven staat. Niemand zal kunnen buigen op het verleden. Ik zal mijn keuzes maken op basis van wat gebracht wordt op het veld. Enkel met grinta en een winnaarsmentaliteit zullen we kunnen strijden voor de titel.”

Op de vraag of Leko spelers op het oog had, antwoordde hij met een kwinkslag. “Ja, we mikken op Messi en Ronaldo.”

Nieuwe cyclus

Volgens manager Vincent Mannaert kreeg Leko de job nadat hij STVV, na een moeilijke start, tot in de finale van Play-off 2 stuurde. “De vooruitgang die STVV op collectief en individueel vlak doorheen het seizoen gemaakt heeft, heeft zijn kandidatuur gemaakt. De cyclus Michel Preud’homme is afgerond. De cyclus Ivan Leko draait rond kansen geven, met een balans tussen jeugd en ervaring.”

CEO Bart Verhaeghe toonde zich in de wolken met zijn nieuwe trainer. “Onze nieuwe coach komt terecht in een sterke werking. Met zijn passie gaat hij passen bij het DNA van Club. Ik heb er het volste vertrouwen in dat Leko en Club elkaar sterker gaan maken.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.