OVERZICHT. Hoeveel lawaaihinder is er in uw gemeente?

© bvdl, google

De Vlaming vindt groen een van de belangrijkste kenmerken om goed en aangenaam te kunnen leven in zijn gemeente. Maar ook rust is belangrijk. Zeker nu de examens in aantocht zijn en veel scholieren en studenten volop in de studieboeken duiken is een rustige omgeving cruciaal. Hoe scoort jouw gemeente op dat vlak? Wij deden de test.

agy

Je hebt mensen die aan een drukke steenweg wonen en toch moeiteloos in slaap vallen. En je hebt mensen die aan het einde van een doodlopende boerenwegel wonen en wakker schieten als wat verderop een bromfiets passeert. In Vlaanderen is het verschil tussen rustige en lawaaierige gemeenten erg groot.

Uit onze test blijkt dat de meest rustige gemeente in de Kempen ligt. Vorselaar scoort met 8,4/10 net iets beter dan het West-Vlaamse Koekelare (8,3/10). Bever, in het Pajottenland, vervolledigt met 8,1/10 de top drie. Onderaan de rangschikking vinden we de Vlaams-Brabantse gemeenten Machelen (3,1/10) en Vilvoorde (3,7/10) terug. Ook het Oost-Vlaamse Zelzate scoort met 3,5/10 erg slecht.

Klik op de kaart voor de score in uw gemeente:

“Zelfs als verkeerslawaai je niet stoort, bezorgt het je hinder”

Neen, aan een straat wonen waar veel wagens voorbijrijden is niet gezond: je slaapt minder diep. Je schiet wakker zonder dat je het zelf beseft. Je hebt meer last van vermoeidheid en je hebt een verhoogde bloeddruk. In extreme gevallen kunnen zelfs psychische problemen optreden.

Ook al woon je al je hele leven langs een drukke weg en belemmert het lawaai van voorbijrazend verkeer je slaap al niet meer, toch verdwijnt de impact van het verkeer niet. “In slaap vallen is voor die mensen niet per se een probleem”, zegt Annick Gilles, tinnitusexperte van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

“Maar de kwaliteit van de slaap lijdt wel onder die constante blootstelling aan geluid. Je verkeert minder lang in diepe slaap en dat kan op langere termijn kwalijke gevolgen met zich meebrengen.” Gilles benadrukt dat elke persoon geluid anders ervaart. “We spreken van lawaai als het storend is en van geluid als het niet storend is. Dat onderscheid hangt af van persoon tot persoon. Je hebt mensen die het minste geluid al lawaai vinden en je hebt mensen die tegen veel lawaai kunnen zonder daar veel last van te hebben.”

Rust opzoeken helpt

Niet iedereen vindt bovendien hetzelfde geluid storend. “Het gaat om een zichzelf versterkend effect”, zegt Gilles. “Als je een geluid storend vindt, dan ga je erop focussen en dan zal het je sowieso meer ergeren. Als het je niet stoort, dan verdwijnt het helemaal naar de achtergrond en dan heb je er binnen de kortste keren geen last meer van.”

De rust opzoeken kan helpen, maar opnieuw is dat iets persoonlijks. “Als je daar deugd van hebt, dan moet je het zeker niet laten”, zegt Gilles.

Zo verliep de test

Om te testen hoe rustig uw gemeente is, hebben we ons op twee zaken gebaseerd: enerzijds op cijfers van het milieurapport Vlaanderen (MIRA), anderzijds op onze grootschalige iVox-enquête. De cijfers van MIRA geven per gemeente het aantal woningen weer waar het geluidsniveau aan de voorgevel, afkomstig van wegverkeer, gemiddeld meer dan 55 decibel bedraagt. Het geluid ’s avonds en ’s nachts weegt daarbij zwaarder door dan het geluid overdag. Die grenswaarde lijkt op het eerste zicht ontzettend streng, want 55 decibel is ongeveer het geluidsniveau van een elektrische tandenborstel op een meter afstand. “Maar dat is de waarde die de Wereld-gezondheidsorganisatie (WHO) hanteert”, zegt professor akoestiek Bert De Coensel van de UGent.

Als u aan een drukke straat woont, wil dat nog niet zeggen dat u daar dan ook hinder van heeft. Dat blijkt heel sterk uit onze iVox-enquête. Die is op vraag van Het Nieuwsblad afgenomen bij een representatief staal van de Vlaamse bevolking. Zelfs mensen die in een zeer drukke gemeente wonen, zijn door de bank genomen wel nog tevreden over de rust in hun gemeente. Maar dat wil daarom nog niet zeggen dat ze immuun zijn voor lawaai.

Meer over vijfsterrengemeente