Mathis (9) houdt eigenhandig zijn gemeente proper: “Ik vind de gekste dingen”

Mathis (9) houdt eigenhandig zijn gemeente proper: “Ik vind de gekste dingen”

De ‘buit’ van mooimaker Mathis is binnen. “Een stevige vangst. Ik schat een kilo of twee.” Foto: lvh

Nazareth -

Nazareth heeft er een nieuwe zwerfvuilpeter bij. Pas negen jaar is Mathis Burms, maar twee keer per week doorkruist hij zijn buurt op zoek naar zwerfvuil. “Wist je dat het 45 jaar duurt tot een kauwgom helemaal verteerd is?”

Sinds kort is de term zwerfvuilpeter onder impuls van de Vlaamse overheid vervangen door ‘mooimaker’, dat een meer positieve weerklank aan het werk geeft. Wie Mathis aan het werk ziet, kan die term enkel beamen. Tijdens een tocht van drie kwartier langs onder meer de sporthal en Sterrenbos, huppelt hij van het ene papiertje naar het andere.

“Vroeger durfde ik ook al eens een papiertje achter te laten”, bekent hij. Die slechte gewoonte leerde hij af toen hij in maart meedeed aan de opruimactie van scholen in de gemeente. Mathis vond het zo leuk dat hij besloot om officieel zwerfvuilpeter te worden. “Er zijn genoeg vuilnisbakken op straat. Steek een stukje afval desnoods even in je broek als je er geen vindt in jouw buurt. Ongelofelijk wat mensen weggooien, je vindt echt van alles terug. En dieren die het zwerfvuil opeten, kunnen zelfs doodgaan.”

Felicitaties

Tijdens de tocht komt hij enkele volwassenen tegen, die met de volle glimlach naar hem kijken en hem openlijk feliciteren met zijn werk. “Het is zeker van ‘grote mensen’ heel leuk om te horen dat ik goed werk lever bij het opruimen”, zegt Mathis terwijl hij stopt om een kauwgom op te rapen. “Dit vind ik helemaal niet kunnen. Een kauwgom heeft liefst 45 jaar nodig om te verteren in de natuur. Wist je dat?”

“Het gekste wat ik ooit vond? Een autoband”, gaat de zwerfvuilpeter verder. “Die heb ik uit het zicht gelegd om vervolgens de gemeente op de hoogte te brengen. Als het geregend heeft, ga ik vaak langs grachten en beken. Daar vind ik het meeste afval.”

Intussen stak de jongste mooimaker uit de buurt zijn vrienden, moeder en zus aan met zijn enthousiasme. “Samen met anderen is het extra leuk. Ik raap graag, de anderen dragen liever de vuilzak. In die zwerfvuilzak mag trouwens alles, want we laten het aan de gemeente weten als we volle zakken hebben verzameld zodat ze die apart kunnen oppikken.”

Mathis moet net zoals andere rapers een papier invullen met de route die hij liep en heeft tips voor zijn collega’s. “Ik ga twee keer per week op pad, maar neem nooit dezelfde route. Zo heb je meer kans om afval te vinden. Ik zal altijd blijven rapen, zolang ik er tijd genoeg voor heb”, knikt hij vastberaden.

Corrigeer

NIEUWS