Nieuwe tennissensatie mept harder dan nummer één bij de mannen

Nieuwe tennissensatie mept harder dan nummer één bij de mannen

Foto: EPA

Of Jelena Ostapenko Roland Garros nu wint of niet, de 20-jarige Letse maakte de afgelopen weken indruk door de manier waarom ze door het toernooi raast. Haar forehand gaat gemiddeld zelfs harder dan die van Andy Murray, het nummer één bij de mannen.

Volg de finale van Roland Garros hier

Ostapenko sloeg tot aan de halve finales gemiddeld op aan een snelheid van 122 kilometer per uur. Andy Murray, toch het nummer één bij de mannen, klokte af op een gemiddelde van 117 km/u. Straf, heel straf zelfs, maar zo uitzonderlijk is het niet: de laatste jaren komt de opslagsnelheid van vrouwen steeds dichter in de buurt van die van de mannen. Volgens experts heeft dat te maken met de ballen: vrouwen spelen met een bal die even groot en zwaar is als die van de mannen, maar een ander type oppervlak heeft en daardoor sneller gaat.

De Amerikaanse tenniscoach Michael Mitchell vatte het zelfs zo samen: “Als mannen de bal van de vrouwen zouden gebruiken, sloegen ze op aan 280 km/u. Het record nu staat op naam van Sam Groth, die in 2012 een snelheid van 263 km/u bereikte. Bij de vrouwen raakte de Duitse Sabine Lisicky in 2014 aan 210.8 km/u.

In het spoor van Ivanovic

Andere ballen of niet, Ostapenko wist wel de harten van de tenniswereld te veroveren. Voor 2017 was ze nog nooit verder dan een tweede ronde op een Grand Slam geraakt, nu staat ze in de finale van Roland Garros. Ze was zelfs de eerste tiener sinds Ana Ivanovic die zich voor de halve finales van Roland Garros plaatste en plaatste zich uitgerekend op haar twintigste verjaardag voor de finale. Zelfs tegenstandster Timea Bacsinszky kon ermee lachen. “Ze is nog een baby, maar wel een prachtige baby. We zullen zien waar ze op haar 28ste staat.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.