Franse parlementsverkiezingen:

Ontgoocheling in alle kampen buiten dat van Macron: stevent af op absolute meerderheid, PS historisch laag

© REUTERS

Volgens de laatste exitpolls stevent Macron af op een absolute meerderheid. Momenteel zou zijn partij 32,2 % van de stemmen halen, wat neerkomt op 400 à 455 parlementszetels van de 577. Opmerkelijk: de Fransen lijken de verkiezingen beu, de onthouding wordt geraamd op 50,2 procent, wat een record zou zijn.

adm

We veronderstellen dat de champagne koud staat bij La République en Marche (LREM) want volgens de laatste exitpolls stevenen ze af op een absolute meerderheid. Volgens de laatste exitpolls haalt LREM 32,2 % van de stemmen, wat zou neerkomen op 390 à 455 zetels, een absolute meerderheid klinkt hier als een understatement.

Het ziet ernaar uit dat de Franse kiezers hun kersverse president een ‘état de grâce’ gunnen. Dat wil zeggen dat de publieke opinie (en kiezers) zich relatief unaniem achter één politiek project schaart.

Voorts halen Les Républicains 21,5%, het Front National 14%. La France Insoumise van de extreemlinkse Mélenchon zou stranden op 11%. De PS van ex-president Hollande wordt van de kaart geveegd met een electorale uppercut en eindigt op 10,2%, aldus de laatste exitpolls.

Bittere pil

De tegenstanders van de partij van de nieuwe Franse president Emmanuel Macron, La République en Marche, moeten zondagavond een bittere pil slikken. “Dit is een machtsconcentratie in het Elysée, minachtend voor de Assemblée nationale”, reageerde de woordvoerder van de partij La France insoumise, Raquel Garrido. Mélenchon roept zijn kiezers op om ervoor te zorgen dat niet “alle macht aan de presidentiële partij” te geven.

De eerste secretaris van de PS, Jean-Christophe Cambadélis, betreurde dan weer een “achteruitgang zonder voorgaande van links en vooral de PS”. “De wervelwind was te sterk en de twee verkiezingen te dicht bij elkaar” om de tendenzen van de presidentsverkiezing om te keren.

François Baroin, woordvoerder van de partij Les Républicains, wees op de grootschalige onthouding, wat volgens hem getuigt van de “hardnekkigheid van de breuken in de Franse samenleving”.

Het extreemrechtse Front national van Marine Le Pen geeft dan weer een “ontgoocheling” toe, aldus de vicevoorzitter van de partij, Florian Philippot. Hij wees ook op de grote onthouding tijdens de stemronde en riep op tot een “algemene mobilisatie” voor de tweede ronde.

Inzet?

Dat Macron en zijn partij ging winnen was voorspeld. De inzet van deze parlementsverkiezingen lijkt het vormen van een geloofwaardige oppositie. De PS, nu nog de meerderheid, is op weg om zeer zwaar te verliezen en een twintigtal of hoogstens 35 zetels behouden. Voorts gaat de rechtse partij, Les Républicains (LR), stranden op 95 à 115 zetels. Met zo’n resultaat zou LR groter zijn dan alle overige oppositiepartijen samen. Ook zouden zij dan de enige politieke fractie zijn die groot genoeg is om geloofwaardig oppositie te voeren.

© AP

Roet in het eten?

Voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk heeft zondag tegen 17 uur 40,75 % van de stemgerechtigden een stem uitgebracht. Dat maakte het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. Dat is beduidend minder dan in 2012, toen de participatiegraad op 48,31 % lag.

Als deze tendens zich doorzet, kan de uiteindelijke opkomst de laagste voor een eerste ronde van parlementsverkiezingen zijn sinds 1958. Dit is opvallend in vergelijking met de participatiegraad van de jongste presidentsverkiezingen, op 23 april, lag de opkomst een pak hoger dan gewoonlijk voor een presidentsverkiezingen (28,5 %).

Het ziet er dus naar uit dat de Macron-kiezer zich comfortabel waant en ervan uitgaat dat LREM gaat winnen. Verwacht wordt dat vooral rechts en extreemrechtse kiezers zich zullen mobiliseren.

De stembureaus gingen zondagochtend open om 8 uur. In het merendeel van de gemeenten sluiten die de deuren om 18 uur, in de grote steden om 20 uur. Vanaf dan komen ook de eerste officiële resultaten.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Emmanuel Macron

Video

Keuze van de redactie