Was Wimbledon het eigenlijke doelwit van de terroristen in Londen?

Was Wimbledon het eigenlijke doelwit van de terroristen in Londen?

Khuram Butt Foto: rr

Khuram Butt, die wordt gezien als het brein achter de aanslag in Londen twee weken geleden, probeerde een baan te krijgen bij een bedrijf dat beveiligers levert aan het tennistoernooi Wimbledon. Was het zijn bedoeling om een aanslag te plegen tijdens het befaamde grandslamtoernooi?

De terrorist, die bij de aanslag werd doodgeschoten door de politie, zou eind deze maand een sollicitatiegesprek hebben, meldt The Telegraph. De beveiligers van het bedrijf worden ook ingezet voetbalwedstrijden in de Engelse Premier League. De politie is een onderzoek gestart naar de motieven van de jihadist. Er wordt niet uitgesloten dat Butt het tennistoernooi, dat volgende maand plaatsvindt, aanvankelijk als doelwit had, maar zijn plannen sneller tot uitvoer wilde brengen.

Butt werd in de gaten gehouden

Butt werd in 2015 geruime tijd in de gaten gehouden door de politie, vertelt een bron aan de krant. ‘We wisten dat Butt iets aan het beramen was. We leerden hem heel goed kennen en we wilden hem van de straat halen”, klinkt het. Uiteindelijk werd het onderzoek echter gestaakt. “Het idee bestond dat we niet genoeg bewijs hadden om hem te veroordelen.”

‘Hij zou de baan waarschijnlijk hebben gekregen’

Dezelfde bron stelt dat er een grote kans was dat de 27-jarige Butt de baan als steward zou hebben gekregen. “Het bedrijf zou naar zijn achtergrond kijken, maar het heeft geen toegang tot de lijst van mensen die de politie in de gaten houdt of kennis van onderzoek van de binnenlandse veiligheidsdienst. Butt zou niet alleen veel schade hebben kunnen aanrichten, maar hij zou mogelijk andere terroristen hebben kunnen helpen toegang te krijgen tot dergelijke evenementen.”

Bij de aanslag op 3 juni reed Butt met twee kompanen met een bestelbus in op voetgangers. Later staken zij mensen in café’s en restaurants neer. Bij de aanval kwamen 8 mensen om het leven en raakten 48 anderen gewond. De drie daders werden door de politie doodgeschoten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S