Bloembakken vervangen zitbanken “om radicalisering tegen te gaan”

Bloembakken vervangen zitbanken “om radicalisering tegen te gaan”

De demonstranten wisten niet dat de zitbanken op de Veemarkt vervangen werden door bloembakken om radicalering tegen te gaan. Foto: loh

Kortrijk -

Een vijftigtal demonstranten protesteerde maandag tegen de bloembakken die op de zitbanken op de Veemarkt geplaatst werden. Volgens de burgemeester gebeurde dat in het kader van een antiradicaliseringsdossier.

“Zolang er risico is op samenscholing, blijft de maatregel gelden.” Dat zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne(Open VLD) in een reactie op het protest van een vijftigtal demonstranten die vinden dat zitbanken niet zomaar mogen worden weggenomen om samenscholing te vermijden. “Het gaat hier om een individueel dossier waar een belangrijk veiligheidsrisico aan verbonden is”, zegt Van Quickenborne. “Dat verplicht ons om maatregelen te nemen in die omgeving. Het dossier is besproken met de korpschef en heeft te maken met anti-radicalisering. Meer kan en mag ik niet zeggen, omdat het onderzoek anders verkeerd dreigt te lopen.” Toen de eerste radicaliseringsgolf in ons land begon, werd ook in Kortrijk geronseld. Dat was toen op die plek waar de bloembakken staan.

De demonstranten die maandag ostentatief hun boterhammen kwamen opeten op de Veemarkt, waren van deze feiten niet op de hoogte. En dat zat hen hoog. “Onze grootste bekommernis is dat er geen deftige uitleg gegeven wordt. Daarom zijn we hier en protesteren we”, zegt mede-organisator Thomas Holvoet. “Als het over veiligheidsmaatregelen gaat, dan kunnen we daar inkomen. Maar we krijgen geen afdoende uitleg en in deze tijden nemen we daar geen vrede mee.”

Drugsdealers

Onder de demonstranten ook enkele van allochtone afkomst. Elghazoini Sdiga vindt dat er maar één weg is, de dialoog. “Dit moet op een andere manier opgelost worden. Veiligheid is inderdaad belangrijk, maar door hier bloembakken te plaatsen, verschuif je het probleem. Als het te maken heeft met radicalisering of anti-radicalisering, pak de betrokkenen dan op en laat ze verantwoording afleggen.”

Volgens de omwonenden van de Veemarkt wordt er op klaarlichte dag en onder hun ogen drugs gedeald. De dealers blijven buiten schot. Er wordt ook aan prostitutie gedaan. “Er dwalen de jongste tijd weer types rond die vijf jaar geleden, bij de grote opkuis van de Zwevegemsestraat, in de cel belandden”, zegt handelaar O., die liever anoniem blijft. “Ze zijn blijkbaar vrij en ze duiken weer op. Oudere mensen hebben schrik om ’s avonds het plein te bezoeken. Soms troepen hier vijftig mensen samen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees