CLUBNIEUWS. Wellicht nog deze week nieuwe aanwinst voor Anderlecht, ruil tussen AA Gent en Charleroi?

CLUBNIEUWS. Wellicht nog deze week nieuwe aanwinst voor Anderlecht, ruil tussen AA Gent en Charleroi?

Foto: belga

De kans is reëel dat Anderlecht nog deze week zijn volgende aanwinst kan voorstellen: tussen Charleroi en Anderlecht bestaat op clubniveau al een akkoord over Clinton Mata. De kans dat Davy Roef terugkeert naar België is weer wat groter, de doelman zal wellicht weer worden uitgeleend maar dat kan ook aan een Belgische eersteklasser. Charleroi zoekt na het vertrek van Harbaoui (terug naar Anderlecht) naar een nieuwe spits. Bovenaan de verlanglijst staat ex-speler Jeremy Perbet en mogelijk biedt een ruil een uitweg in het complexe dossier. Oostende zoekt dan weer een oplossing voor Gohi Bi Cyriac terwijl Club Brugge een doelman wil laten gaan om plaats te maken voor een andere. Uw portie clubnieuws van de dag.

Charleroi eist dat Mata beslist over Anderlecht
 

De kans is reëel dat Clinton Mata (24) nog deze week de volgende aanwinst van Anderlecht wordt. Paars-wit houdt Adam Marusic (Oostende) nog achter de hand, maar hij is ook een ideaal drukmiddel.Tussen Charleroi en Anderlecht is er al een akkoord van 3,5 miljoen euro en hoewel buitenlandse clubs als Marseille, Nice en Feyenoord worden genoemd, liep er geen enkel ander bod binnen voor de rechtsback. “Het aanbod van Anderlecht is moeilijk te weigeren: zowel voor de club als voor de speler”, “Wij willen zo snel mogelijk duidelijkheid”, aldus Charleroi-manager Mehdi Bayat. Ik denk wel dat Mata goesting heeft om naar Anderlecht te gaan. “Natuurlijk zou een rechtstreekse transfer naar Engeland of Duitsland voor het imago van Charleroi ook erg goed zijn, maar er is op dit moment geen betere aanbieding dan die van Anderlecht.”

Volgens Zuid-Amerikaanse bronnen is ook Gianluca Fatecha (19) in beeld. Deze offensieve middenvelder speelt bij het Paraguayaanse Olimpia waar Nicolas Frutos tot enkele jaren geleden de beloften trainde. “De onderhandelingen met Anderlecht over Fatecha zijn al vergevorderd”, sprak Olimpia-voorzitter Marco Trovato hoopvol.

Andy Najar (24) werd al meermaals gescout door het Duitse Stuttgart. Hij verlengde recent nog tot 2020 en moet acht tot tien miljoen euro kosten. Dennis Appiah (25) wordt dan weer genoemd bij meerdere Franse clubs. (ela, jug)

W-Beveren wacht op Roef, maar ook Utrecht lonkt

Omdat huurling Köteles terugkeerde naar Genk, zoekt Waasland-Beveren naar een nieuwe eerste doelman. En daarbij kwam de fusieclub uit bij Anderlecht-keeper Davy Roef. De 23-jarige Antwerpenaar, nog tot 2020 onder contract bij de landskampioen, heeft er net een halfjaar als huurling bij het Spaanse Deportivo opzitten. Bij Anderlecht blijven onder René Weiler is geen optie. Opnieuw een jaar worden uitgeleend aan Deportivo is dat wel, maar wegens de interesse van onder andere Waasland-Beveren is ook een uitleenbeurt in België mogelijk. Ex-keeper Filip De Wilde, sportief raadgever op de Freethiel, is alvast voorstander van Roef, eerder hij dan Hubert (Standard) of Ovono (Oostende). Toch heeft Beveren nog concurrentie. Nadat AZ afhaakte in Nederland is ook Utrecht geïnteresseerd. Moeskroen polste ook, maar die kans is klein. (whb, kvu, jug)

Bedia naar Gent, Perbet naar Charleroi?

Charleroi zoekt na het vertrek van Harbaoui (terug naar Anderlecht) naar een nieuwe spits. Bovenaan de verlanglijst staat ex-speler Jeremy Perbet (32) van AA Gent. “Dat is geen geheim”, aldus Charleroi-manager Mehdi Bayat. “Als Perbet komt, willen we zelfs een elftal creëren dat in dienst van hem speelt, maar het is zowel qua loon als transferprijs een complex dossier.”

Perbet – 16 goals en 3 assists in 43 matchen – mag/moet wel weg bij AA Gent en daarom denkt Charleroi aan oplossingen. Een mogelijkheid is spits Chris Bedia (21) aan te bieden aan de Buffalo’s om de deal Perbet te vergemakkelijken. Bedia was dit jaar goed voor 6 goals en 3 assists, maar vooral Gent-manager Michel Louwagie ziet enorm veel groeipotentieel – een toekomstige Coulibaly – in de 21-jarige Ivoriaan. Vraag is of Bedia het ziet zitten om langzaamaan te ontwikkelen in de Ghelamco Arena.

Een andere Charleroi-speler die op de lijst staat van AA Gent is de controlerende middenvelder Damien Marcq (28). Maar vooraleer de Buffalo’s die weg willen bewandelen, tasten ze eerst andere pistes af en de Carolo’s willen Marcq niet echt verkopen. (jug)

Fulham wil Cyriac nog jaar huren van Oostende

Sinds gisteren is Oostende-spits Landry Dimata terug uit vakantie. Verwacht wordt dat zijn transfer naar Wolfsburg voor zo’n 10 miljoen eerstdaags wordt afgerond. “Als we Dimata verkopen, moeten we eigenlijk geen anderen meer verkopen. Al heb ik wel schrik voor een vertrek van Marusic en misschien ook Musona”, aldus sportief directeur Luc Devroe.

Toch zoekt Oostende nog een oplossing voor de overbodige spits Gohi Bi Cyriac. Die werd sinds januari uitgeleend aan Fulham, maar de Engelse tweedeklasser lichtte eind mei de aankoopoptie niet. Fulham heeft zich nu wel gemeld om Cyriac nog één seizoen te huren.

Inkomend zoekt KVO vooral naar een spits. Met Richairo Zivkovic van Ajax is er een persoonlijk akkoord, maar ook Cyle Larin van Orlando City kent de voorwaarden van Oostende. Verder bevestigde Devroe dat Oostende de piste Pieter Gerkens van STVV voorlopig heeft verlaten. “Wij gaan Sint-Truiden geen 2 miljoen betalen. Als de prijs niet zakt, dan zal Gerkens in januari misschien voor 1/5 van de prijs vertrekken of volgende zomer zelfs gratis, want hij zal niet bijtekenen bij STVV.” (jug)

Bruzzese naar STVV of Kortrijk

De kans dat Sebastien Bruzzese vertrekt bij Club Brugge lijkt heel erg groot. De doelman speelde na de winterstop op uitleen­basis bij STVV, dat hem graag wil houden. Maar ook Kortrijk onderhandelt momenteel met de entourage van de doelman.

Bruzzese lijkt alvast niet meer in de plannen van Club voor te komen. Ethan Horvath evolueert snel en voor de mogelijk vertrekkende Ludovic ­Butelle heeft Club andere pistes op het oog. Zo is Guillaume Hubert op komst. De doelman hoopt dat zijn club Standard snel overstag gaat voor het al één keer verbeterde bod van Club Brugge. Naast Hubert wordt ook Miguel Van Damme (Cercle) genoemd. (jve, dvd, kv, gma)

Kortrijk stuurt acht spelers door

KV Kortrijk heeft aan acht spelers laten weten dat ze niet langer deel uitmaken van de A-kern. Het gaat om Sidy Sarr, Xavier Mercier, Thanasis Papazoglou, Michael Lallemand, Tomislav Kis,Tomislav Barbaric, Lennert De Smul en ­Gilles Lentz.
Sarr wordt nochtans al langer geroemd om zijn talent en kreeg onder Belhocine tijdens Play-off 2 nog heel wat speelminuten. Volgens de club zou een uitleenbeurt voor zijn ontwikkeling ideaal zijn omdat de Senegalese middenvelder regelmatig aan speelminuten moet ­komen. Gezien de concurrentie van Van der Bruggen en Rolland lijkt dat niet evident.
De komst van de ­nieuwe coach Ioannis Anastasiou eist dus ­meteen zijn tol. (jve)

Vandaag nieuwe coach Antwerp

Antwerp tot slot startte gisteren dus aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen, maar deed dat zonder trainer. Al zal daar snel verandering in komen. De club stelt vanmiddag haar nieuwe trainer voor. Peter Maes is het alvast niet. Nochtans was de Limburger lange tijd dé voornaamste kandidaat en had hij meerdere gesprekken met de club. Maar nadien bleef het een tijdje windstil en hij zal het niet worden. Ook Wim De Decker zal geen nieuw contract als T1 tekenen. Hij leidde gisteren nog wel de training, maar wordt straks wellicht assistent van de nieuwe coach. De Decker zou ook in beeld zijn bij Sint-Truiden. 
Vanmiddag om 14 uur zal alvast duidelijk worden wie straks de sportieve lijnen uitzet op de Bosuil. De naam die gisteren het meest in het geruchtencircuit circuleerde, is die van Trond Sollied. De Noor ontkende. “Ik word geen trainer van Antwerp”, aldus Sollied.(gegy)

Corrigeer