Een bezoekje aan Kortrijk? De burgemeester weet voortaan waar u exact geweest bent

Een bezoekje aan Kortrijk? De burgemeester weet voortaan waar u exact geweest bent

Foto: rr

Kortrijk -

Tot op tien meter nauwkeurig weten waar bezoekers van evenementen, winkels, musea en hotels zich bevinden. Dat is het plan van het stadsbestuur van Kortrijk. Die informatie moet komen van gsm-operatoren, van camera’s en van het gratis wifi-netwerk in de stad. “Meten is weten.”

“We nemen op dit moment nog te veel beslissingen op basis van gevoel.” Dat zegt Arne Vandendriessche, sinds enkele weken Open VLD-schepen in Kortrijk en rechterhand van burgemeester Vincent Van Quickenborne. Gisteren werd op de ­gemeenteraad een raam­akkoord goedgekeurd dat de grote gsm-operatoren de kans geeft om in te gaan op een openbare aanbesteding van de stad. Die operatoren maken – op aanvraag – analyses op basis van gsm tracking. Ze weten welke gsm waar en wanneer connectie maakt met een bepaalde gsm-mast en laten daar algoritmes op los. Het is een service die ze al langer aanbieden, onder meer Antwerpen maakt er gebruik van. Maar de stad van Van Quickenborne is naar eigen zeggen de eerste die het zo groots aanpakt.

De informatie van de operatoren is goud waard, zegt Vandendriessche. De bedoeling is om tijdens grote evenementen, zoals koopzondagen, bezoekersaantallen te tellen. Maar ook aankomst- en vertrektijden te bestuderen, hoe al die mensen zich door de stad verplaatsen, hoelang ze er blijven, waar ze parkeren en of ze er blijven overnachten. Kortrijk maakt zich sterk dat ze straks tot op tien meter nauwkeurig kunnen bepalen waar iemand zich bevindt.

“De operatoren kunnen bovendien een jaar teruggaan in de tijd. Zo kunnen we twee edities van een jaarlijks festival met elkaar vergelijken.”

Ook fileproblemen kunnen straks mogelijk beter worden opgelost. “Stel dat een deel van de mensen die zich vastrijdt in een bepaalde straat afkomstig is van hetzelfde industrieterrein. Dan weet je dat je dat industrieterrein beter moet ontsluiten.”

Angstaanjagend

Het klinkt allemaal verregaand. Maar de stad en de operatoren maken zich geen zorgen over privacy. Mensen worden niet continu in de gaten gehouden, en de registratie gebeurt ook anoniem. “Elk toestel krijgt een unieke code die verschilt van het gsm-nummer”, klinkt het bij Orange. “We volgen gsm’s, geen personen.” De informatie die operatoren doorgeven, mag ook nooit over kleine groepen gaan.

De privacy­commissie toont begrip voor mensen die het nauwkeurig tracken van hun gsm vervelend of zelfs angstaanjagend vinden. “Maar zolang alles anoniem gebeurt, zijn er geen wettelijke inbreuken”, klinkt het.

Kortrijk gaat de informatie van de operatoren trouwens bundelen met die van de camera’s in de stad en wifi-sensoren. Alle gegevens komen in een databank terecht, waar ook de politie en het OCMW toegang tot krijgen, indien gewenst.

Corrigeer

MEER NIEUWS