Fit & Gezond

Moedervlekjes weghalen, vanaf wanneer is het nodig?

Moedervlekjes weghalen, vanaf wanneer is het nodig?

Links: Danira met het vlekje in 2015, tijdens de opnames van ‘De Slimste Mens’. Rechts: Danira tijdens een shoot voor Nieuwsblad Magazine in mei 2017 Foto: PN / Instagram

’Over Eten’-presentatrice Danira Boukhriss Terkessidis heeft een moedervlekje boven haar linker wenkbrauw op doktersadvies laten weghalen. Ook op haar armen en benen zijn er enkele verdwenen. “Blijkbaar ontwikkel ik vlekjes die weleens kwaadaardig kunnen worden”, zegt ze in Story. Maar wanneer merk je nu zelf een verdacht moedervlekje op? Linda Temmerman, diensthoofd dermatologie in het AZ Maria Middelares in Gent, geeft raad.

Je hebt het misschien al opgemerkt op het scherm: de tâche de beauté van Danira boven haar linker wenkbrauw is verdwenen. In oktober liet ze het vlekje preventief wegsnijden. “Het deed geen pijn en op tien minuten was ik er al van verlost. Ik hou er wel een klein litteken aan over”, zegt ze. De presentatrice raadt aan om jaarlijks op controle te gaan bij een dermatoloog, zo kan hij vlekjes die potentieel gevaarlijk kunnen zijn tijdig opsporen en ingrijpen. “Vergeet je ook zeker niet in te smeren deze zomer”, geeft ze nog mee als tip.

Zelfcontrole
Heb je enkele moedervlekjes en wil je weten of die een risico kunnen vormen, dan kun je ze zelf controleren. “Als je merkt dat een moedervlekje verandert van vorm, kan het een signaal zijn dat het negatief evolueert. Wanneer je allemaal bruine vlekjes hebt en plots duikt een zwart exemplaar op, dan mag je het niet negeren. Ook als een vlek groeit, jeukt, bloedt of plots pijnlijk aanvoelt, is er iets aan de hand en is het raadzaam om naar de huisarts of dermatoloog te gaan”, zegt Linda Temmerman.

Ze voegt eraan toe dat deze signalen niet hoeven te betekenen dat een vlekje reeds kwaadaardig is geworden. “Goedaardige moedervlekjes kunnen ook een onregelmatig uiterlijk hebben of vervelend voelen. Deze kunnen weggehaald worden, maar dat is niet altijd noodzakelijk. Sowieso zal een dermatoloog het letsel dieper en gedetailleerder bekijken met een dermoscoop om te checken of er al dan niet meer aan de hand is.” klinkt het.

Meer dan vijftig vlekjes

Heb je net zoals Danira vlekjes die 'raar lijken' en op termijn huidkanker kunnen veroorzaken, dan bestaat er geen twijfel en moéten ze weg. “ Deze vlekjes worden altijd weggesneden, andere methodes zoals bevriezen zijn opties voor goedaardige letsels”, voegt Temmerman eraan toe. De huidspecialiste heeft nog een goede raad om zeker te zijn dat moedervlekken onder controle blijven. “Heb je vijftien tot twintig vlekjes, dan is een jaarlijkse check-up aangewezen. Heb je er meer dan vijftig, dan ga je beter om de zes maanden langs bij een arts.”

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees