Gsm-tracking in Antwerpen: “Niet nieuw, we doen dat al twee jaar”

Gsm-tracking in Antwerpen: “Niet nieuw, we doen dat al twee jaar”

Foto: © Tichakorn Pimjaipapar

Antwerpen -

Gisteren werd in Kortrijk een raamakkoord gesloten dat de weg moet plaveien voor gsm-tracking in Kortrijk. Aan de hand van, onder andere, die data wil de stad meten hoeveel mensen Kortrijk bezoeken en waar ze zich begeven. In Antwerpen gebeurt dat al enkele jaren, dat zegt woordvoerder van de stad Antwerpen, Dirk Delechambre. “In de toekomst is het niet uitgesloten dat de politie die data gebruikt om de veiligheid op evenementen te garanderen”, aldus Delechambre.

“Meten is weten”, klonk het gisteren in Kortrijk. Daar werd een raamakkoord gesloten dat gsm-tracking mogelijk moet maken in Kortrijk. Daarmee wil de stad te weten komen waar bezoekers van evenementen, winkels en musea zich bevinden, hoe lang ze ergens blijven, langs waar ze de stad binnenkomen en langs waar ze die verlaten.

Gsm-tracking in Antwerpen: “Niet nieuw, we doen dat al twee jaar”
Foto: © Zoonar/A.Hancu

“In Antwerpen doen we dat al twee jaar”, zegt Dirk Delechambre, woordvoerder van de stad Antwerpen. “Vooral bij grote evenementen, zoals het eindejaarsvuurwerk, koopzondagen of bijvoorbeeld de Sinksenfoor doen we dat. Via gsm-tracking komen we te weten hoeveel mensen op een evenement zijn, hoeveel er al geweest zijn, waar ze vandaan komen, hoe lang ze blijven en andere soortgelijke gegevens.”

Big Brother is watching you? “Alle data die we verzamelen is volstrekt anoniem en allemaal in regel met de privacywetgeving. Tot heden wordt die data enkel gebruikt voor informatieve en statistische doeleinden, eigenlijk alleen voor het tellen van mensen. De gegevens lopen dan wel in realtime binnen, er moeten wel correcties op toegepast worden. Momenteel kunnen we op basis van die data niet direct uitlezen hoeveel volk op één plek in de stad is. In de toekomst is het echter niet uitgesloten dat de politie die data gebruikt om de veiligheid op evenementen te garanderen. Moest, bijvoorbeeld, blijken dat er ergens te veel volk bij elkaar is, kan de politie ingrijpen.”

Corrigeer

MEER NIEUWS