Koerier verleent geen voorrang, twee inzittenden uit auto geslingerd

Na de botsing kwam de vrachtwagen tot stilstand tegen twee trucks aan de overkant. Foto: gsd

Ardooie / Izegem -

Bij een zwaar ongeval op de grens van Kachtem en Ardooie raakten gisteren twee Ardooienaars ernstig gewond. Ze werden uit hun Landrover geslingerd toen een koerier geen voorrang verleende. Ook drie andere voertuigen raakten zwaar beschadigd.

Gilbert Joye (84), die aan het kruispunt Kruipendaarde woont, werd gisteren rond 10.30 uur opgeschrikt door een klap. Hij trof een ravage aan. “Op straat lagen twee mensen. Een man bij de achterwielen van een vrachtwagen en een vrouw bij een vluchtheuvel. De man bloedde hevig. Tegen een muurtje zat de trucker. Hij was in shock.”

Het ongeval gebeurde toen de trucker, de 23-jarige O.B. uit Anderlecht, uit de Lijsterstraat kwam. De pakjeskoerier moest voorrang verlenen op het kruispunt met de Ardooisestraat, maar reed gewoon rechtdoor. Net op dat moment kwam Joke Decoopman (63), de vrouw van oogarts Filip Carlier uit Ardooie, met haar Landrover uit de richting van Kachtem. Ze knalde tegen de vrachtwagen en Joke en haar passagier André Ameye (74) werden allebei uit de wagen geslingerd. De Landrover reed stuurloos verder en ramde nog de geparkeerde Renault Twingo van Kurt Eeckhout, N-VA-gemeenteraadslid in Ardooie.

De truck was ondertussen op zijn beurt ingereden op twee geparkeerde vrachtwagens van Houtbewerking Callens uit Ingelmunster. De vrachtwagens botsten tegen de gevel en poort van de vroegere woning van Rafael Galle.

Ernstig gewond

“We zijn onmiddellijk gaan helpen”, zeggen Stijn Vancraeynest en Kevin Lapiere, werknemers van Houtbewerking Callens. “De vrouw die op straat lag, wilde rechtstaan, maar ik zei dat ze moest blijven liggen”, zegt Stijn die ook vrijwillig brandweerman is in Ingelmunster. “Ze moest zo weinig mogelijk bewegen om geen wervelschade op te lopen.”

Algauw werd duidelijk dat André Ameye er het slechtst aan toe was. De man was nog bij bewustzijn, maar reageerde nauwelijks. Hij was ernstig gewond aan het hoofd.

“Hij lag op zijn buik en ik heb hem zo voorzichtig mogelijk recht getrokken”, zegt Stijn. “Met een mes heb ik zijn T-shirt opengesneden om zijn luchtwegen vrij te maken, want ik had er een heel slecht gevoel bij. Ik dacht dat ik hem zou moeten reanimeren.”

Kevin ontfermde zich ondertussen over de vrouw en bleef op haar inpraten om haar bij bewustzijn te houden. Ze zei dat ze geen gevoel meer had in haar rechterarm. Na een lange verzorging ter plaatse namen de hulpdiensten hen mee naar het ziekenhuis.

Niet verzekerd

Gemeenteraadslid Kurt Eeckhout, wiens Twingo zwaar toegetakeld is, was vooral misnoegd na het ongeval. “Ik heb de gevaarlijke situatie op dit kruispunt al vaak aangekaart, maar telkens wordt dat weggelachen aan de hand van statistieken. Omdat de straat in twee gemeenten ligt, speelt iedereen elkaar de zwartepiet toe. Ik heb Bert Maertens, de burgemeester van Izegem, gecontacteerd. Hij beloofde er werk van te maken.”

De toestand van André en Joke was gisteren stabiel. “André heeft een hersenbloeding en het is afwachten hoe dat evolueert. Hij brak ook vier ribben en zijn pols. Zijn long werd geraakt en aan zijn neus en oor heeft hij diepe snijwonden. In het ziekenhuis herkende hij ons niet. Hopelijk slaat hij zich erdoorheen, want hij was nog erg actief”, zegt familielid Cindy Van de Leest.

“Joke heeft een polsbreuk en een verschuiving van de halswervel. Gelukkig reed ze met een zware auto of het was fataal afgelopen. Die chauffeur van de vrachtwagen heeft bovendien geen verzekering”, zegt haar broer Carl Decoopman.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees