Sport en emotie kan mooi zijn: renner barst in tranen uit voor tv na allereerste profzege

De Amerikaan Larry Warbasse heeft dinsdag de vierde etappe in de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. Na 143,2 kilometer tussen Bern en Villars-sur-Ollon soleerde hij als vroege vluchter naar de zege. Zijn allereerste profzege, en dat doet wat met een mens. De 26-jarige Amerikaan van Aqua Blue barstte achteraf in tranen uit voor tv. “Ik ben erg gelukkig, ik heb hier heel erg hard voor gewerkt het voorbije seizoen... Ik geef me altijd 110% en ben zo blij dat het eindelijk loont... Sorry...”

Warbasse fietste in 2012 als stagiair bij BMC en kreeg daarna in 2013 en 2014 een profcontract bij de ploeg van Greg Van Avermaet. Hij brak er nooit door, maar vond wel onderdak bij IAM Cycling in 2015 en 2016. Die ploeg hield er mee op eind vorig jaar en dus moest Warbasse op zoek naar een nieuwe werkgever. Dat verliep niet meteen vlot en dus was de Amerikaan dan ook tot tranen toe bewogen bij zijn zege. “Ik heb een heel moeilijke periode achter de rug”, zei hij, “IAM Cycling stopte er mee en een tijdlang wist ik zelfs niet of ik wel profwielrenner zou kunnen blijven. Dat ik nu een rit win in de Ronde van Zwittserland is ongelooflijk, hier zijn geen woorden voor. Deze koers was een doel voor mij. Vooraf ging ik drie weken op hoogtestage. Ik doe dat elk jaar, maar tot op heden loonde het nooit. Nu doet het dat wel. Ik ben zo blij met deze overwinning.”

Warbasse, die van 2012 tot vorig jaar steeds voor teams met een Zwitserse oorsprong koerste, voelt zich thuis in de Ronde van Zwitserland. “Overal langs de kant van de weg stonden toeschouwers die me aanmoedigden”, vertelde hij. “Ik kon het niet geloven. Ik ben zeer blij ook dat we hier een wildcard kregen van de organisatie. Ik heb echt toegewerkt naar deze periode en leefde als een monnik op hoogtestage in Isola 2000 (ski-oord in Frankrijk, red.). In de laatste 3 km ben ik duizend doden gestorven, want ik wist dat de achtervolgers niet ver waren, maar gelukkig bleef ik hen nog net voor.”

De groep achtervolgers kwam te laat voor de dagzege, die was voor Warbasse.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.