Uber-CEO zet tijdelijk een stap opzij

Uber-CEO zet tijdelijk een stap opzij

Foto: Evan Agostini/Invision/AP

Brussel -

Niet alleen de schandalen binnen het bedrijf, maar ook het privé-leven van Uber-ceo Travis Kalanick zetten de topman ertoe aan tijdelijk een stap opzij te zetten.

Het is crisis aan de top van ritjesdienst Uber. Hoewel de taxidienst zonder problemen miljarden weet op te halen, blijft het intern rommelen. De ceo van Uber, Travis Kalanick, kreeg bovendien ook op persoonlijk vlak nog een klap te verwerken, nadat zijn moeder omkwam bij een ongeval met een boot. Zijn vader raakte gewond.

Zondag al besprak de raad van bestuur of Kalanick niet beter enkele maanden verlof zou nemen. Dinsdag werd officieel meegedeeld dat Kalanick dus een stap opzij zet, al blijkt dat voorlopig nog tijdelijk te zijn.

Een operationeel topman (COO) zal volgens Bloomberg sommige van Kalanicks taken overnemen. Het bedrijf is al langer op zoek naar een kandidaat voor die functie.

Advies advocaten

Uber werd ervan beschuldigd ­anti-Trumpprotesten te boycotten. Kalanick werd bovendien gefilmd toen hij een Uber-chauffeur schoffeerde. Maar bovenal kwam Uber in opspraak wegens zijn agressieve machocultuur, inclusief meldingen van seksuele intimidatie.

LEES OOK. Nieuw seksschandaal bij Uber: CEO gaf werknemers ‘seksregels’ voor bedrijfsfeest

De stroom van schandalen zette Uber ertoe aan de bedrijfscultuur te laten doorlichten door twee advocatenkantoren. Voormalig openbaar aanklager Eric Holder Jr. leidde die operatie. ‘It’s ugly’, zo stelde een betrokkene over de bevindingen. Voorstellen om de situatie te verbeteren, werden zondag unaniem aangenomen door de raad van bestuur van Uber.

De time-out van Kalanick zou geen deel uitmaken van de maatregelen, en zou zijn eigen keuze zijn. Maar volgens waarnemers kan de intentie ook niet los worden gezien van al de perikelen in het bedrijf. In een mededeling zei Kalanick alvast dat hij vooral aan zichzelf wil werken, en de tijd wil nemen om na te denken over het creëren van een ‘leiderschapsteam van wereldklasse’.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees