Stad Gent onteigend voor het eerst leegstaande krotten

Hamerstraat 63, Brugse Poort. Foto: FVV

Gent -

Elf krotten die soms al tien jaar leeg staan in Ledeberg, Gentbrugge, de Brugse Poort, de Heirniswijk en op de Muide worden onteigend. Het is de eerste keer dat de Stad zo drastisch ingrijpt.

De Stad Gent is een procedure gestart om elf onbewoonde panden te onteigenen. Het is de eerste stap van een nieuw actieplan tegen verkrotting. Het gaat om panden in eigendom van de FOD Financiën, die in sommige gevallen al sinds 2006 staan te verkommeren en om de haverklap worden gekraakt of ratten aantrekken. “Echte stadskankers”, zegt de Stad.

De panden worden afgebroken en opnieuw bebouwd, of als bouwgrond verkocht.

4.000 woningen

Terwijl de druk op de woningmarkt in Gent al jaren toeneemt, staan naar schatting 4.000 woningen en appartementen leeg. Dat zei burgemeester Daniël Termont (SP.A) twee maanden geleden tijdens het verhitte debat over een gekraakte woning in de Holstraat. De Stad kwam daarom in 2015 al op de proppen met een actieplan tegen verkrotting. Samen met het stadsontwikkelingsbedrijf SoGent werd begonnen met het screenen van leegstaande panden. Voor de eerste elf daarvan wordt in de gemeenteraad nu de onteigeningsprocedure opgestart. Zoals de wet verplicht, wordt eerst een openbaar onderzoek gevoerd. Is dat afgelopen, dan worden de panden onteigend en verkaveld, of bouwrijp verkocht door SoGent.

Eigenaar

Zeker zes van de panden op de onteigeningslijst zijn al meer dan tien jaar onbewoond. Ze zijn in handen van de federale overheidsdienst Financiën, meestal als gevolg van een rechtszaak of een inbeslagname. Deuren en ramen zijn dichtgetimmerd of -gemetst om indringers buiten te houden. Buurtbewoners klagen.

Het probleem is dat de FOD zegt ze niet te kunnen verkopen aan de Stad zolang de gerechtelijke procedure loopt. De Stad grijpt daarom voor het eerst in met een onteigening voor het algemeen nut. “Deze situatie sleept aan sinds 2006. De panden vallen ten prooi aan verkrotting, krakers, ongedierte. Recente vaststellingen wezen uit dat de toestand verslechtert en aanpalende eigenaars sterke overlast ervaren”, klinkt het.

“De Stad neemt haar verantwoordelijkheid om deze stadskankers aan te pakken”, klinkt het. Later kunnen nog panden worden onteigend.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio