Wooncoöperatieve laat huurders ‘huren bij zichzelf’

Wooncoöperatieve laat huurders ‘huren bij zichzelf’

Karel Lootens van Wooncoop: “Veel mensen in Gent hebben het moeilijk om een geschikt huis te vinden.” Foto: DVH

Gent -

In het najaar ziet in Gent een nieuw huursysteem het levenslicht. Woon­coop is een coöperatieve, die huizen aankoopt die alleen de aandeelhouders kunnen huren. Doelgroep: singles en eenoudergezinnen die op de traditionele huurmarkt hun gading niet vinden.

Huren bij jezelf, dat is de slogan waarmee Wooncoop zichzelf aan potentiële huurders en aandeelhouders presenteert. Het systeem is even slim als simpel: de coöperatieve zamelt centen in bij particulieren. Daarmee worden woningen gekocht en opgeknapt die aan de aandeelhouders worden verhuurd. Wooncoop blijft eigenaar van de woningen, maar de huurders krijgen tegen een marktconforme huurprijs een kwalitatieve en goed onderhouden woning, die ze levenslang kunnen huren. Voor alle aandeelhouders is er een jaarlijks dividend van 2 procent. Een derde van het budget hoopt Wooncoop bij aandeelhouders op te halen. De overige fondsen worden geleend bij de bank.

Doelgroep zijn singles en eenoudergezinnen, die het op de reguliere huurmarkt vaak moeilijk hebben om een goede en betaalbare woning te vinden. Initiatiefnemer Karel Lootens: “Gent telt 9.000 eenoudergezinnen. Ongeveer de helft van de volwassenen zijn single. Het zijn mensen die het vaak moeilijk hebben om een geschikt huis te vinden. Middenklassers, die niet in aanmerking komen voor een sociale woning, maar die ook niet kapitaalkrachtig genoeg zijn om een eigen huis te kopen, of dit niet wensen.”

Beperkt risico

Wooncoop is een vorm van samenhuizen. Er wordt vooral uitgekeken naar grotere woningen, waar verschillende gezinnen of singles kunnen wonen en waar ook ruimte is voor gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een gemeenschappelijke keuken of tuin. Er is al één huis aangekocht, waarin in het voorjaar van 2018 de eerste huurders hun intrek zullen nemen.

Lootens werkte een businessplan uit en is ervan overtuigd dat hij van Wooncoop een gezonde onderneming kan maken, die zijn engagement voor de aandeelhouders zal kunnen nakomen.

“Het economisch plaatje klopt”, zegt hij. “Vastgoed is een stabiele markt. Het gaat dus om een investering met een beperkt risico.”

Ook wie niet van plan is om bij Wooncoop te huren, zal aandelen kunnen kopen. Het omgekeerde is niet mogelijk: kandidaat-huurders moeten minstens één aandeel kopen.

In het najaar wordt de coöperatieve opgericht en volgt de eerste kapitaalsophaling. De komende twee weken vinden in Nest, de oude stadsbibliotheek, vijf infosessies plaats voor geïnteresseerden. Lootens: “We hebben een veelbelovend idee. Maar zit Gent erop te wachten? Dat willen we aftoetsen.”

Dat het initiatief in Gent het levenslicht ziet, is geen toeval, zegt Lootens. “Zelf kom ik uit de wereld van het autodelen. Ik denk dat zeker hier de tijd rijp is om ook op een andere manier naar patrimoniumbeheer te kijken.”

INFO

Info en data infosessies op www.wooncoop.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio