Fietsambassade gaat belangen van Gentse fietsers behartigen

Fietsambassade gaat belangen  van Gentse fietsers behartigen

De Fietsambassade zal in de stad alles coördineren wat met fietsen en fietsers te maken heeft. Foto: DIM

Gent -

Vrijdag wordt in Gent de Fietsambassade opgericht, een nieuwe vzw die alles rond fietsen zal bundelen. Naar het voorbeeld van buitenlandse steden wil Gent daarmee weer een stukje meer een fietsstad worden. Bij de Stad en het Mobiliteitsbedrijf zijn miljoenen euro’s vrijgemaakt voor de nieuwe organisatie.

Eigen logo’s, bestickerde fietsen, eigen personeel en budget, het beheer van alle gele studentenfietsen, campagnes voor fietsers ... Het takenpakket voor de nieuwe Fietsambassade is ruim. De nieuwe vzw, officieel een extern verzelfstandigd agentschap van de Stad Gent, moet alles voor en over fietsen bundelen.

Kopenhagen

Gent haalde daarvoor de mosterd in Kopenhagen en Nederland, waar sterke organisaties, die zich exclusief op fietsen toespitsen, een belangrijke rol spelen. De Fietsambassade krijgt dan ook meteen het nodige personeel: 6,8 voltijdse medewerkers en extra mensen voor het beheer van achtergelaten fietsen en fietsenstallingen.

Er is ook geld vrijgemaakt bij het Mobiliteitsbedrijf, redelijk wat zelfs. De Fietsambassade moet een van de paradepaardjes worden van de fietsstad die Gent wil worden. Er is 356.000 euro voor dit jaar en telkens 537.000 euro voor 2018 en 2019. Er is ook elk jaar 150.000 euro voor het installeren van fietsenstallingen en nog eens 100.000 euro voor ICT-projecten. Het personeel wordt ook grotendeels betaald door het Mobiliteitsbedrijf, goed voor nog eens 300.000 euro dit jaar en 420.000 de komende twee jaar.

De Fietsambassade richt zich expliciet op sociale economie, zoals Max Mobiel al deed. Zo kunnen mensen die moeilijker aan een job geraken daar terecht.

Watteeuw voorzitter

Vrijdag wordt de Fietsambassade officieel boven de doopvont gehouden. Twee vzw’s gaan er volledig in op: de vzw Studentenmobiliteit, die een 7.000-tal huurfietsen voor studenten beheert, en de vzw Max Mobiel, die de fietspunten uitbaat aan de Dampoort en het Sint-Pietersstation, pendelbusjes naar de haven organiseert en onder de stadshal fietsen verhuurt.

De voorzitter wordt mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen), maar een coördinator zal de dagelijkse leiding hebben. In het bestuur de Fietsambassade is een hele reeks vertegenwoordigers opgenomen uit de politiek en uit organisaties zoals de Fietsersbond. Op termijn krijgt de Fietsambassade een vaste plek aan het Sint-Pietersstation, maar dat is nog niet voor meteen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio