Belgische basketsters staan op EK meteen voor cruciaal duel, Ann Wauters ziet het zitten

Belgische basketsters staan op EK meteen voor cruciaal duel, Ann Wauters ziet het zitten

Foto: BELGA

De Belgian Cats beginnen vrijdag in Praag aan hun tiende EK basketbal. De wedstrijd om 12u30 tegen Montenegro wordt meteen beslissend, want er moet gewonnen worden om een realistische kans op de kwartfinales te behouden.

Tien jaar is het al geleden dat de Belgische basketvrouwen nog eens op een EK stonden. Ook toen, in het Italiaanse Chieti, was Ann Wauters er al bij. Het doel is dit jaar de kwartfinales bereiken. De Belgian Cats zitten in poule D met naast Montenegro ook Rusland en Letland. De eerste mag rechtstreeks naar de kwartfinales, nummers twee en drie spelen barrages.

België kan in poule D maar beter op plaats twee na favoriet Rusland mikken, want als het derde wordt wacht in de barrages in principe Frankrijk of Servië. Beide lijken een onhaalbare kaart. Bij een tweede plaats wacht waarschijnlijk Griekenland of Slovenië.

Voor bondscoach Philip Mestdagh is het tijd dat het toernooi begint. “We zijn er klaar voor en iedereen weet waaraan zich te verwachten. We hebben Montenegro bestudeerd op video.” De Montenegrijnen waren er op drie vorige EK’s wel bij, en werden respectievelijk zesde, negende en zevende. “Ze hebben sterke power forwards, Angelika Robinson en Iva Perovanovic. De shooting guard, Milica Jovanovic, is ook heel goed. Maar het is aan ons om onze sterktes te tonen. De ervaring van Ann Wauters is cruciaal.”

Ann Wauters: “De ‘goesting’ is er”

Ann Wauters begint op 36-jarige leeftijd aan haar derde EK basketbal. Ze speelde een sterk seizoen met het Turkse Agü Spor en lijkt nog verre van versleten.

“De ‘goesting’ is er. Er is nog geen nervositeit in de groep, die komt misschien vrijdagochtend”, aldus Wauters een dag voor de wedstrijd tegen Montenegro (12u30). De coach van Montenegro is geen onbekende: Wauters won in 2012 samen met Roberto Iniguez de EuroLeague bij Valencia.

“We zitten in de laatste rechte lijn en weten dat de eerste match al heel belangrijk wordt voor het vervolg van het toernooi. Dat we al om 12u30 spelen stoort me niet, we zijn professioneel genoeg”, blikte de aanvoerster vooruit op de eerste wedstrijd. De Belgian Cats hebben intussen al twee keer kunnen trainen in de zaal in Praag waar er vrijdag gespeeld wordt.

Delaere: “Eerste wedstrijd meteen beslissend”

België treedt met een overwegend jonge ploeg aan. Antonia Delaere (22) beseft dat de eerste wedstrijd tegen Montenegro meteen beslissend wordt.

Samen met onder meer Emma Meesseman werd Delaere in 2011 Europees kampioen bij de U18. De speelster van Castors Braine is ongeduldig om nu eindelijk aan haar eerste EK bij de senioren te beginnen. “Montenegro is een goed georganiseerde ploeg. We weten dat het meteen beslissend wordt. We gaan veel druk moeten zetten en de aanvallende rebound goed verzorgen.”

Als de Belgian Cats de kwartfinales willen bereiken - en dat is het doel - moet er eigenlijk gewonnen worden vrijdag. “Montenegro is een ploeg die we achter ons zullen moeten laten. De eerste wedstrijd winnen zou ons ook veel energie geven voor de rest van het toernooi.”

Zestien landen
 
De 36e editie van het EK basketbal voor vrouwen begint vrijdag in Tsjechië. Tot en met 25 juni nemen zestien landen het tegen mekaar op in Praag en Hradec Kralove. 

De eerste ronde verloopt in vier poules van vier teams. De groepswinnaar mag rechtstreeks naar de kwartfinales, de nummers twee en drie spelen barrages. In die barrages neemt telkens een land dat als tweede eindigde het op tegen een dat derde eindigde. Groep A en B kruisen mekaar daarbij, net als groep C en D. België zit in groep D samen met Montenegro, Rusland en Letland.

Wie er in de barrages uit gaat is uitgeschakeld, wie in de kwartfinales verliest speelt nadien nog voor de plaatsen vijf tot en met acht. De top vijf, en als Spanje daarbij is zelfs de top zes, mag naar het WK in Spanje in 2018.

De poules:

Groep A (in Hradec Kralove): Hongarije, Oekraïne, Tsjechië en Spanje
Groep B (in Hradec Kralove): Wit-Rusland, Turkije, Slowakije en Italië
Groep C (in Prague): Frankrijk, Servië, Griekenland en Slovenië
Groep D (in Prague): België, Montenegro, Rusland en Letland

Programma:

Vrijdag 16/6 (Praag):
12u30: België - Montenegro
15u00: Letland - Rusland
18u00: Servië - Griekenland
20u30: Slovenië - Frankrijk
(Hradec Kralove):
12u30: Wit-Rusland - Italië
15u00: Turkije - Slovakije
18u00: Oekraïne - Tsjechië
20u30: Hongarije - Spanje
Zaterdag 17/6 (Praag):
12u30: Montenegro - Letland
15u00: Rusland - België
18u00: Griekenland - Slovenië
20u30: Frankrijk - Servië
(Hradec Kralove):
12u30: Slovakije - Wit-Rusland
15u00: Spanje - Oekraïne
18u00: Tsjechië - Hongarije
20u30: Italië - Turkije
Maandag 19/6 (Praag):
12u30: Letland - België
15u00: Servië - Slovenië
18u00: Montenegro - Rusland
20u30: Frankrijk - Griekenland
(Hradec Kralove):
12u30: Hongarije - Oekraïne
15u00: Wit-Rusland - Turkije
18u00: Tsjechië - Spanje
20u30: Slovakije - Italië
Dinsdag 20/6 (Praag + Hradec Kralove):
4 barragewedstrijden
Donderdag 22/6 (Praag):
Kwartfinales
Zaterdag 24/6 (Praag):
Halve finales en wedstrijden om plaats 5 tot en met 8
Zondag 25/6 (Praag):
Finale
 

Belgische basketsters staan op EK meteen voor cruciaal duel, Ann Wauters ziet het zitten
Foto: BELGA
Corrigeer