Rijden onder invloed? "Dat kost u dan 100 euro per pintje”

Rijden onder invloed? "Dat kost u dan 100 euro per pintje”

Foto: belga

Halle / Sint-Pieters-Leeuw / Liedekerke -

Politierechter Johan Van Laethem probeert aan alcoholrijders duidelijk te maken welke invloed hun gedrag heeft op hun portefeuille. “Dat komt neer op 100 euro per pint”, rekende de rechter uit.

Wie in volle BOB-zomercampagne toch niet zou beseffen waarom rijden en drinken niet samen gaat, kan best een bezoekje brengen aan de politierechtbank van Halle. Het is slecht voor zowel de verkeersveiligheid als de eigen portefeuille.

Tijdens de laatste zitting moesten opnieuw verschillende chauffeurs verschijnen voor het veroorzaken van een ongeval in geïntoxiceerde toestand. Een van de beklaagden was 's nachts in de nacht tegen een geparkeerde auto gereden. Hij deed dit op 9 oktober in Liedekerke, toen hij van een trouwfeest terugkwam en dit met zijn slapende zus op de achterbank.

De man bleek 1,1 promille alcohol in het bloed te hebben, het gevolg van een negental pinten. Hij kreeg behalve een rijverbod van 20 dagen ook nog een effectieve boete van 600 euro, aangevuld met 300 euro gerechtskosten. “Dat was ongeveer 100 euro per pint”, rekende rechter Van Laethem uit. “Dat zijn dure pintjes. Met dat geld had je al veel taxi's kunnen nemen.”

Voor een andere beklaagde was de rekening ongeveer hetzelfde. De man was om 5 uur 's nachts op een recht stuk weg afgeweken van zijn rijbaan, waarna het tot een botsing kwam met een geparkeerde wagen. “Mijn cliënt heeft zijn verantwoordelijkheid genomen. Hij is meteen de eigenaar gaan zoeken, en die kon ook gevonden worden.”

Politierechter Johan Van Laethem stoorde zich vooral aan het feit dat de man volgens zijn eigen verklaring negen à tien pinten had gedronken. “Waarschijnlijk is dat nog een onderschatting, waardoor het gaat om een halve bak”, merkte de rechter op. De man, wiens rijbewijs al voor 15 dagen werd ingetrokken, krijgt een extra rijverbod van 15 dagen. Verder volgde er een effectieve boete van 600 euro, met daarbovenop 300 euro gerechtskosten. Hij moet ook een medische en psychologische proef afleggen, want volgens de politie bevond hij zich in dronken toestand. Mogelijk vallen zijn pinten hierdoor nog duurder uit, want verzekeringsmaatschappijen zijn niet geneigd om tussen te komen in geval van dronken rijden.

Werkstraf

Een van de beklaagden zal waarschijnlijk niet moeten betalen, maar wel werken om het teveel aan bier te vergoeden. De man was op 2 oktober van vorig jaar in Sint-Pieters-Leeuw achterop een geparkeerde oplegger gebotst nadat hij een nachtje gaan stappen was in Halle. De man, die 1,65 promille in zijn bloed had, kwam er vanaf met lichte verwondingen.

Opvallend was dat hij in 2015 al een veroordeling opliep voor een ongeval onder invloed. “Hij heeft toen een werkstraf gekregen, met de belofte dat hij nooit meer zou terugkeren”, stelde de rechter vast. De rechter overweegt opnieuw een werkstraf te geven, en spreekt zijn vonnis op 28 juni uit.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees