Tien om te zien op Graspop 2017

Tien om te zien op Graspop 2017

Foto: Koen Bauters

Dessel -

Sinds donderdagmiddag is Dessel weer het Mekka van de zware metalen. De Graspop Metal Meeting laat vier dagen lang de Stille Kempen op zijn grondvesten daveren. Wie door de vele metalbomen het bos niet meer ziet, helpt onze recensent Tom De Smet graag op weg met zijn tien tips.

1. Rammstein, vrijdag, Main Stage 1

Wie enkel een ticket voor de Graspop-vrijdag wil, is er aan voor de moeite: de dagtickets zijn uitverkocht. Daarmee komt onze voorspelling in een opiniestuk van eind vorig jaar uit. De beslissing van de Graspop-organisatie om het roer om te gooien en te investeren in een nieuwe, dure headliner heeft gerendeerd. Rammstein biedt dan ook een weergaloze liveshow, zoals onlangs nog bleek uit de concertfilm ‘Paris’. Dat de Duitsers al bijna tien jaar geen nieuwe plaat hebben uitgebracht, is de meeste metalfans Wurst.

2. Deep Purple, zaterdag, Main Stage 1

Ook nieuw als headliner op Graspop: Deep Purple. Een band die mee aan de wieg van de hardrock en dus ook de metal stond, heeft sowieso zijn plaats op de main stage. Maar er is meer: met ‘Infinite’ brachten de oudjes van Deep Purple ook een van de beste platen van het jaar tot dusver uit. Neem daar nog bij dat het misschien wel hun laatste grote tournee is, en elke rechtgeaarde hardrock- en metalfan weet: niet te missen.

3. De Cavalera-broers, zaterdag, Main Stage 2

Hoogdagen voor de Sepultura-fans, want zij komen twee keer aan hun trekken. Op vrijdag speelt Sepultura op de main stage 2. Met ‘Machine Messiah’ heeft de band begin dit jaar zijn beste plaat sinds de jaren negentig uitgebracht. Het huidige Sepultura telt nog twee van de vier ‘klassieke’ leden. De twee anderen, de broertjes Cavalera, staan zaterdag op hetzelfde podium om de Sepultura-plaat ‘Roots’ integraal te spelen. Max en Iggor leggen overigens momenteel de laatste hand aan een nieuwe Cavalera Conspiracy-plaat.

4. Brides Of Lucifer, vrijdag, Marquee

Ooit al van gehoord? De kans is klein, want Brides Of Lucifer komt speciaal voor Graspop 2017 tot leven. Het meisjeskoor van Scala waagt zich met wat hulp van vrienden in de wondere wereld van de metal. Engelenstemmen en duivelse gitaren: een curieuze combinatie.

5. Off The Cross, donderdag, Jupiler Stage

Niet enkel Brides Of Lucifer houdt de Belgische metaleer hoog. Zo spelen Evil Invaders vrijdagmiddag op de main stage 2 en staat Amenra vrijdagavond in de marquee. En donderdag passeren traditiegewijs al heel wat Belgische bands, waaronder Off The Cross, het Antwerpse gezelschap dat met zijn debuut ‘Divided Kingdom’ hoge ogen gooide.

6. Opeth, zondag, Marquee

Heeft deze Zweedse band ooit al ontgoocheld live? Over de meest recente passage in ons land, eind vorig jaar in de AB, schreven we: “Opeth was donderdagavond in bloedvorm. Niet alleen hebben de Zweden met ‘Sorceress’ de sterkste plaat van hun post-metalperiode gemaakt, live hebben we de band de voorbije jaren ook zelden beter gezien. Veel focus en een goed opgebouwde setlist.”

7. Ministry, zaterdag, Marquee

Zijn band was - net als hijzelf - al een paar keer op sterven na dood, maar kijk: anno 2017 staat het Ministry van Al Jourgensen weer doodleuk op het Graspop-podium. Zijn anarchistische industrial metal is dan ook de ideale soundtrack voor het Trump-tijdperk.

8. Emperor, vrijdag, Main Stage 2

Moeilijke keuze vrijdag, want gelijktijdig met Brides Of Lucifer speelt ook Emperor. Deze Noorse black metal-band zette er in 2001 een punt achter. Frontman Ihsahn bouwde daarna een mooie solocarrière uit. Sinds enkele jaren komt Emperor echter af en toe weer samen voor een concert. Dit jaar staat de band voor het eerst op Graspop om de twintigste verjaardag van het album ‘Anthems To The Welkin At Dusk’ te vieren.

9. Baroness, zaterdag, Metal Dome

Wat doe je als je maar op het nippertje een busongeval hebt overleefd? Je maakt je beste plaat tot dusver. ‘Purple’, de meest recente plaat van Baroness, is een album dat het leven viert met majestueuze, avontuurlijke songs. Voor fans van Mastodon.

10. Primus, zondag, Marquee

Je hebt prettig gestoord, en je hebt Primus. Bijna twintig jaar na hun eerste passage op Graspop staan Les Claypool en co er weer met hun gekke maar catchy songs. Al blijven ze zoals steeds lekker eigenzinnig. Best mogelijk dat je hun klassieker ‘Too Many Puppies’ niet te horen krijgt. Maar met pakweg ‘My Name Is Mud’ en ‘Jerry Was A Race Car Driver’ zijn we ook al tevreden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S