Vogelgriep in Waardamme: 3.500 kippen moeten worden vernietigd

Vogelgriep in Waardamme: 3.500 kippen moeten worden vernietigd

Het bedrijf wenst niet persoonlijk te reageren. In een straal van drie kilometer geldt een beschermingsgebied. Foto: mvn

Oostkamp / Zuienkerke -

Bij een pluimveehandelaar in Waardamme zijn 3.500 kippen en ander gevogelte afgemaakt nadat er een besmetting met het vogelgriepvirus werd vastgesteld. Ook bij een hobbyhouder in Zuienkerke is het virus aangetroffen. “De situatie is meer dan verontrustend”, klinkt het.

Eerder deze week waren al twee nieuwe besmettingen met vogelgriep H5N8 vastgesteld bij hobbyhouders in de provincies Luxemburg en Henegouwen. Maar gisteren maakte het Federaal Voedselagentschap (FAVV) bekend dat er bijkomende besmettingen met het virus zijn ontdekt bij een pluimveehandelaar in de Sijslostraat in Waardamme en bij hobbyhouders in Zuienkerke en Quiévrain in Henegouwen. In het Waardamse bedrijf werden gisteren 3.500 kippen en ander gevogelte meegenomen voor vernietiging. De zaakvoerders wensten niet persoonlijk te reageren.

“Ook bij de hobbyhouders werden alle dieren weggenomen. Dat is de standaardprocedure”, zegt woordvoerder Philippe Houdart van het FAVV. “Vele dieren waren al dood en degene die ziek waren, zouden sowieso tegen het einde van de week gestorven zijn. Dit is een zeer agressief virus. We hopen dan ook dat het zich niet veder verspreidt.”

De Oostkampse burgemeester Jan de Keyser (CD&V) ging hen een hart onder de riem steken. “Dat de vogelgriep hier heeft toegeslagen is een zuivere toevalligheid”, benadrukt hij. “Het heeft niets met de toegepaste werkwijze te maken. Dit is een uiterst verzorgd bedrijf en deze besmetting is uiteraard een catastrofe voor de zaakvoerders.”

Rond het Waardamse bedrijf, dat pluimvee verkoopt aan particulieren, werden een beschermingsgebied met een straal van drie kilometer en een toezichtsgebied met een straal van tien kilometer afgebakend. Die zones omvatten Oostkamp en Zedelgem volledig. “Oostkamp en Zedelgem werken dan ook nauw samen wat de werkwijze en de communicatie rond de besmetting betreft”, zegt de Keyser.

Ook delen van Beernem, Brugge, Ichtegem, Jabbeke, Lichtervelde, Pittem, Torhout en Wingene zijn in de zones opgenomen. In de beide zones is alle vervoer van pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden en gelden een reeks aanvullende maatregelen voor de professionele sector. Elke inwoner met pluimvee of vogels in die zones moet binnen de 72 uur een inventaris overmaken aan de burgemeester. In het beschermingsgebied geldt een ophokplicht en moet alle pluimvee binnen gevoederd en gedrenkt worden. De zones zullen tenminste drie weken behouden blijven.

Volgens het FAVV kunnen consumenten gerust zijn: alle pluimveevlees en eieren zijn veilig en kunnen zonder problemen geconsumeerd worden.

Wie met vragen zit kan de gemeente Oostkamp contacteren via 050 819 860 of vogelgriep@oostkamp.be. Het FAVV kan je telefonisch bereiken via 0800 99 777.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio