Drinkwatermaatschappijen lanceren oproep

Grootste droogte in Vlaanderen in halve eeuw: “Gebruik drinkwater alleen waarvoor het dient”

Grootste droogte in Vlaanderen in halve eeuw: “Gebruik drinkwater alleen waarvoor het dient”

Het is “extreem droog” in Vlaanderen, zegt een nieuw droogterapport. De grondwaterstand is “historisch laag” omdat er al maanden veel te weinig neerslag valt. En ook de rest van deze maand zal het amper regenen. Dus roept AquaFlanders, de koepel van watermaatschappijen, op om drinkwater alleen te gebruiken waarvoor het dient. “Om te drinken. Niet om het gazon te besproeien.” In West-Vlaanderen wordt boeren zelfs verboden te beregenen, terwijl zij nu al weten dat ze dit jaar een kwart minder zullen oogsten.

Geen plastic zwembad meer laten vollopen. De sprinkler op het gazon geen overuren laten draaien. En de auto niet meer wassen met een overdaad aan water. “Ik wil de Vlamingen aansporen om drinkwater alleen te gebruiken waarvoor het dient: om te drinken.”

Dat zegt Carl Heyrman, directeur van AquaFlanders, de koepel van Vlaamse watermaatschappijen. “Er dreigt nog geen acuut drinkwatertekort, maar het grondwater staat erg laag en ook de aanvoer van oppervlaktewater lijdt onder de droogte. Dan is spaarzaamheid echt wel aangewezen.”

In de warmte die nu al weken aanhoudt, gebruiken we immers extra veel water. Terwijl het al erg droog was. Hoe droog precies, dat blijkt uit het nieuwe droogterapport. De afdeling Waterbeheer van de Vlaamse Milieumaatschappij publiceert zo’n rapport in periodes van aanhoudende droogte. “Momenteel is het in heel Vlaanderen zeer tot extreem droog voor de tijd van het jaar”, staat er te lezen. “Zeker sinds eind vorig jaar is zich een droge situatie aan het opbouwen die acuut geworden is door een uitzonderlijk droge maand april, gevolgd door een droge mei en een droog begin van juni.”

Nog volgens het rapport was de grondwaterstand in mei in driekwart van Vlaanderen “laag voor de tijd van het jaar en op meer dan de helft van de locaties historisch laag”. En in de ­komende weken wordt “nagenoeg geen neerslag voorspeld en zal de droge situatie zich verder ontwikkelen”.

“Elke warme dag zonder regen maakt de grond meer dor”, zegt weerman Frank Deboosere. “En het is inderdaad nog niet gedaan. Er komen een paar onweders aan in Namen en Limburg, maar in het westen van het land blijft het droog.”

Tanden poetsen

Dus nemen ze harde maatregelen in het westen. Ook de gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, riep gisteravond op om spaarzaam om te springen met water. Maar vooral: hij vaardigde een verbod uit voor de boeren in het IJzerbekken – grofweg tussen Nieuwpoort, De Panne en Diksmuide – om hun gewassen nog te besproeien met water uit de waterlopen. Dat verbod geldt veertien dagen.

“Ik weet dat het hard is, maar zonder actie dreigt verzilting van de bodem en dreigen beschermde waterdieren te sterven. Maar vooral: dan komt de drinkwatervoorziening in het gedrang. Op dit moment is het waterverbruik hier hoger dan ooit. En de komende dagen en weken bezoeken honderdduizenden mensen de kust, en die verbruiken ook veel water.”

De kusttoeristen zullen hun tanden kunnen poetsen, maar heel wat boeren in de polders van de Westhoek zullen niet anders kunnen dan hun gewassen te laten verkommeren. En het zag er al niet best uit voor de Vlaamse boeren. “Deze droogte is meer dan problematisch”, zegt landbouwexpert Luc Busschaert. “Dit begint te lijken op de historisch hete zomer van 1976. Toen werd tot de helft minder geoogst dan normaal. Zover zijn we nog niet, maar als het de komende veertien dagen écht niet regent, gaan we daar voor bepaalde teelten ook naartoe. Voor de veeboeren is het trouwens net zo erg. Niet alleen wordt de maïsoogst slecht, maar de groei van het gras dat hun beesten eten is compleet stilgevallen.”

Droogtes als deze zijn het nieuwe normaal, wordt gezegd. Door de klimaatverandering. “Zo wordt het inderdaad voorspeld”, zegt klimatoloog Philippe Huybrechts van de VUB. “Meer lange droge periodes en meer heftig natte periodes. Maar of deze uitzonderlijke droogte een rechtstreeks gevolg is van de klimaatverandering, is onmogelijk te zeggen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees