Private partner Axa biedt oplossing voor gat van 250.000 euro, maar IKWV houdt boot nog af

IKWV (nog) niet dieper in zee met Axa

De komende zomer worden opnieuw 750.000 verdwaalpolsbandjes met Maya de Bij uitgedeeld. Foto: jve

Knokke-Heist / Oostende / De Panne / Middelkerke -

Verzekeraar Axa wil vanaf 2019 graag hoofdsponsor worden van de Kustreddingsdienst (IKWV) en zo geldschieter West-Vlaanderen aflossen. Maar het IKWV houdt voorlopig de boot af. Zij vinden het de taak van de Vlaamse overheid om de werking op lange termijn te garanderen.

Gisteren werd bekendgemaakt dat Axa ook de komende zomer een van de belangrijkste partners van het IKWV wordt. De huidige overeenkomst met de kustreddingsdienst loopt nog tot 2018, maar daarna wil Axa eigenlijk graag hoofdsponsor worden. Omdat het IKWV vanaf dan mogelijk niet meer kan rekenen op een werkingssubsidie van West-Vlaanderen (jaarlijks zo’n 250.000 euro), zoekt de kustreddingsdienst nog vers geld om vanaf 2019 de werking te garanderen. Afgelopen week verklaarde minister van Toerisme Weyts (N-VA) nog dat private partner Axa bereid is om het nodige geld te voorzien, maar bij het IKWV vinden ze dat geen bindende oplossing op lange termijn. Het IKWV wil ofwel Vlaams geld, ofwel een nieuw wettelijk kader waardoor steun van de provincie mogelijk blijft.

Politieke spelletjes

“We moeten privé-geld absoluut scheiden van de overheid”, zegt voorzitter Johnny Devey. “Ik juich onze samenwerking met Axa toe, maar vind dat de overheid zijn verantwoordelijkheid moet nemen.”

N-VA beschuldigde de provincie West-Vlaanderen en het IKWV eerder deze week nog van politieke spelletjes. Devey ontkent dat. “Ik doe niet mee aan politieke spelletjes. Bij mij primeert de veiligheid. Die 250.000 euro van de provincie is voor ons van levensbelang, want wij zijn geen elektriciteit -of gasmaatschappij die maandelijks miljoenen euro’s binnenhalen. West-Vlaanderen wil ons vanaf 2019 nog steunen, maar er moet minstens een oplossing komen waardoor we alles decretaal kunnen verantwoorden.”

Axa bevestigt dat het de samenwerking wil opdrijven en dat het graag hoofdsponsor wil worden, maar de verzekeraar houdt zich buiten de discussie. “Wij willen onze bijdrage gevoelig verhogen en hebben dat laten weten aan het kabinet van minister Weyts”, vertelt Laurent Winnock van Axa. “Wat er speelt tussen de Vlaamse overheid en het IKWV, daar moeien wij ons niet mee. Ons gaat het er in de eerste plaats gewoon om de werking van het IKWV veilig te stellen en op die manier alle strandgangers een veilige omgeving aan te bieden.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio