Stad heeft goed nieuws voor tien jeugdverenigingen

Zelden paste de naam van haar Scouts en Gidsengroep – Onze Lieve Vrouw met de Glimlach – beter: Addie Neyt is heel gelukkig met de aanstaande totaalrenovatie. Foto: david van hecke

Gent -

Tien Gentse jeugdverenigingen krijgen nieuwe of betere lokalen. De Stad investeert bijna een half miljoen euro in de bouw of aanpassing van lokalen. Het doel: de kwaliteit of capaciteit van die jeugdlokalen opvoeren en ze brandveiliger maken.

Jeugdbewegingen en andere jeugdverenigingen zijn vaak niet kapitaalkrachtig. Goede en veilige lokalen aan de leden aanbieden, blijft voor veel groepen een uitdaging, ook met de groeiende ledenaantallen. De Stad draagt een steentje bij door bouw- of renovatiewerken mee te financieren.

Sinds 2009 kan elke erkende Gentse jeugdvereniging een investeringssubsidie aanvragen tot maximaal 100.000 euro. De subsidie bedraagt maximaal 75 procent van de totale investering. De overige 25 procent moet de vereniging zelf bij elkaar zien te harken.

Op de gemeenteraad ligt eind juni de goedkeuring voor van tien dossiers met een totale waarde van 483.660 euro (zie kader). Het gaat om totaal­renovaties of om het brandveiliger maken van de lokalen. Soms gaat het ook om de bouw van nieuwe lokalen met het oog op capaciteitsuitbreiding. Veel jeugdbewegingen zien hun ledenaantallen immers stijgen – sommige in die mate dat ze met wachtlijsten moeten werken.

Veiliger spelen

Een van de ‘gelukkigen’ is Scouts en Gidsen Onze Lieve Vrouw met de Glimlach. Zij delen op de Sint-Kwintensberg lokalen met drie andere jeugdbewegingen en krijgen samen 172.000 euro voor de totaalrenovatie van hun verouderde lokalen. “We zijn gelukkig”, zegt groepsleidster Addie Neyt. “We hebben een jaar lang intensief aan het dossier gewerkt. Vooraf werd me gezegd: Veel succes, het is moeilijk om centen te pakken te krijgen. Maar na het bouwverlof kunnen we wellicht starten.” De lokalen krijgen nieuwe plafonds, nieuwe gas- en elektriciteitsleidingen en een nieuwe achterwand.

“We zullen de kinderen in een veiliger omgeving kunnen laten spelen”, zegt Neyt. “Dat is belangrijk, want met vier verenigingen gaat het om heel wat kinderen. De lokalen waren ook zeer moeilijk te verwarmen. Het zal volgende winter gezelliger zijn.”

Sinds de start van de investeringssubsidies is al 2.730.000 euro uitgekeerd aan 70 verenigingen. Vooral deze legislatuur kwam het systeem op dreef, met 1.778.000 euro voor 30 verenigingen. Het systeem mist zijn effect niet: het aantal lokalen dat van de brandweer een positief advies kreeg, steeg van 48 procent in 2014 naar 75 procent in 2017.

Goedgekeurde projecten:

  • Vier jeugdbewegingen op de Sint-Kwintensberg, Gent (Scouts en Gidsen Onze Lieve Vrouw met de Glimlach, Scouts en Gidsen Sjim Akabe, Scouts en Gidsen Jin e Rots en KSA Sint-Pieters):172.467 euro voor totaalrenovatie lokalen
  • Scouts en Gidsen De Zonnekerels, Sint-Denijs-Westrem: 100.000 euro voor totaalrenovatie lokalen
  • Theaterzaal en ontmoetingsruimte voor kinderen en jongeren De Kazematten, Gent: 100.000 euro voor renovatiewerken
  • Scouts en Gidsen Ardu, ­Mariakerke: 64.496 euro voor ­uitbreiding en verbeteringswerken van ­lokalen
  • FOS De Koala’s, Mariakerke: 20.133 euro voor verwijdering ­asbestplaten en nieuw dak
  • Scouts en Gidsen Sint-Bernadette, Oostakker: 13.509 euro voor vervanging vloerbedekking en ­verwarming
  • Chiro Oude Bareel, Sint-Amandsberg: 13.056 euro voor verbeteringswerken

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio