Officieel: Johan Van Overtveldt trekt naar Mechelen, maar niet als lijsttrekker

Officieel: Johan Van Overtveldt trekt naar Mechelen, maar niet als lijsttrekker

Johan Van Overtveldt: “Ik wil met volle aandacht mijn werk in de federale regering blijven voortzetten.” Foto: Jhs

Mechelen -

In tegenstelling tot de verwachtingen kiest federaal minister Johan Van Overtveldt (61) níét voor het lijsttrekkerschap van de N-VA in Mechelen bij de lokale verkiezingen van 2018, maar gaat hij de lijst duwen. Zo kan hij minister blijven.

Johan Van Overtveldt, huidig minister van Financiën in de federale regering, verhuist van Kapellen naar de Dijlestad voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Het gerucht ging al maanden, maar de beslissing liet op zich wachten. Zo lang dat zelfs binnen de Mechelse N-VA-afdeling de nervositeit toenam. Komt hij of komt hij niet?

Het antwoord is ja, bevestigt Van Overtveldt nu. “Ik heb altijd gezegd dat ik niet over één nacht ijs zou gaan, dat ik een weloverwogen keuze zou maken op basis van persoonlijke en professionele afwegingen”, aldus de minister.

Geen duel met Bart Somers

Johan Van Overtveldt was naar eigen zeggen de voorbije maanden intensief betrokken bij de werking van de Mechelse afdeling en bij de voorbereidingen voor het verkiezingsprogramma. “Achter de schermen heb ik kennis kunnen maken met een ploeg van gedreven N-VA’ers. Ik wil mijn schouders onder hun project zetten, het versterken en opentrekken naar nieuwe mensen die hetzelfde doel nastreven. Uiteraard heb ik ook een en ander doorgesproken met mijn gezin. Het is belangrijk dat mijn familie me hierin steunt”, zegt hij.

De minister verhuist al op korte termijn naar Mechelen, waar hij als tiener nog studeerde. Hij zegt er een actieve rol te willen spelen tijdens de stembusgang volgend jaar, maar als lijstduwer gaat hij niet rechtstreeks de strijd aan met de grootste uitdager, zetelend burgemeester Bart Somers (Open VLD).

Waarom dan toch geen lijsttrekker? “Als minister van Financiën wil ik met volle aandacht mijn werk in de federale regering voortzetten en ervoor zorgen dat de hervormingstrein op volle toeren blijft rijden. Ik ben dus niet van plan om te doen alsof ik kandidaat-burgemeester van Mechelen ben. Maar ik ga wel actief meewerken aan het project van de N-VA in Mechelen”, zegt Van Overtveldt.

Volgens hem is er in Mechelen zeker nog werk aan de winkel. “De N-VA heeft in de huidige bestuursperiode mee het verschil kunnen maken. Mechelen is een bijzonder aangename en veelzijdige stad. Dat neemt niet weg dat er ook pijnpunten zijn. We mogen niet blind voor zijn voor het feit dat een stad als Mechelen steeds meer geconfronteerd wordt met inburgerings- en samenlevingsproblemen. Op dat vlak is er nog werk aan de winkel”, zegt de minister.

Lijsttrekker nog onbekend

Wie voor N-VA in Mechelen de lijst zal trekken, is volgens de lijstduwer nog niet beslist. “Dat is voor later. We zijn nu vooral bezig met het uittekenen van het verkiezingsprogramma. Ik zal me wel actief inzetten bij de vorming van de lijst. Ik ben ervan overtuigd dat we nog heel wat nieuwe profielen kunnen overtuigen om ons project te steunen.”

In 2012 was huidig eerste schepen en Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx lijsttrekker.

Gisteren raakte ook bekend dat Bart De Nijn, een ander bekend lokaal gezicht en voormalig gedeputeerde, in januari zijn mandaat als schepen van Openbare Werken opnieuw opneemt.

Na een veroordeling voor belangenvermenging zette hij tijdelijk een stap opzij, maar in beroep werd hij vrijgesproken (zie hiernaast).

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees