Regering investeert ruim 100 miljoen in bruggen

Zes bruggen boven en onder de E40 krijgen onderhoud

Al sinds 15 mei zijn de werken aan de bruggen over de E40 aan gang. Foto: Beaborgers

Tervuren / Leuven / Brussel -

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt de komende maanden niet alleen het wegdek van de E40,ook zes bruggen boven en onder de E40 Leuven-Brussel krijgen een grondig onderhoud.

De Vlaamse regering heeft het investeringsbudget voor de Vlaamse bruggen fors opgetrokken. Zo wordt dit jaar 16 miljoen geïnvesteerd in onze bruggen. In 2018 wordt dat 36 miljoen euro en in 2019 zelfs 55 miljoen euro. “We verdelen die budgetten niet ‘blind’ over de provincies zoals dat vroeger gebeurde, maar zetten ze in waar ze het meest nodig zijn”, zegt minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “Deze bruggen van de E40 Leuven-Brussel, een van de belangrijkste verbindingswegen van Vlaanderen, horen absoluut bij die prioritaire bruggen”

Weggebruikers die 's avonds of 's nachts wel eens over de E40 Leuven-Brussel rijden, hebben ongetwijfeld de spectaculaire werken opgemerkt die er sinds 15 mei aan de gang zijn. “Verschillende ploegen werken aan drie bruggen tegelijk, soms wel met vier hoogtewerkers per brug”, zegt Anton De Coster van AWV. “De aannemer verzet zo veel mogelijk werk tot 8 juli, wanneer de vernieuwing van het wegdek start. Na 15 augustus zullen de onderhoudswerken aan de bruggen nog doorgaan, echter zonder hinder voor het verkeer op de E40. Half september zijn normaal gezien alle werken achter de rug.”

Grondig onderhoud

In totaal krijgen zes bruggen een onderhoud: drie bovenbruggen van de E40 - dat zijn plaatsen waar er een lokale weg over de snelweg gaat - en drie onderbruggen - plaatsen waar de snelweg over een lokale weg gaat.

“De bruggen worden onderaan en bovenaan aangepakt: de pijlers en de landhoofden, maar ook de taluds en de waterslikkers krijgen een onderhoud. Van een aantal bruggen worden ook de voegen, de waterdichting en de wegverharding vernieuwd. Dat zijn structurele ingrepen waarmee de levensduur van een brug aanzienlijk verlengd wordt.”

In de loop van augustus zullen de Rosbergstraat, de Everslaan en de Tervuursesteenweg in Everberg afgesloten worden, zodat de aannemer de onderbruggen van de E40 er kan aanpakken. Het lokale verkeer zal omgeleid worden met signalisatieborden.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio