Woonvleugel op site Dageraad biedt plaats aan 32 volwassen zorgvragers

Gloednieuw complex voor zorgbehoevenden: “Alles op hun maat”

Gloednieuw complex voor zorgbehoevenden: “Alles op hun maat”

De nieuwe woonvleugel biedt plaats aan 32 bewoners. Foto: jdv

Deinze / Bachte-Maria-Leerne -

Dienstverleningscentrum Heilig Hart huldigde vrijdagnamiddag haar nieuwe woonvleugel op de site Dageraad in. Het gebouw zal plaatsbieden aan vier leefgroepen van telkens acht bewoners. “De ruimtes zijn volledig aangepast aan hun noden.”

Op de site Dageraad langs de Leernsesteenweg zullen voortaan 52 van de 360 zorgvragers van het DVC Heilig Hart verblijven. “Al in 2007 ontstond het idee om een nieuwe vleugel te bouwen voor volwassenen met een verstandelijke of motorische handicap”, zegt stafmedewerkster Leen De Vos. “Drie jaar geleden startten de werken op het 3.500 vierkante meter grote grasland. De eerste opdracht: een nieuwe ondergrondse garage.”

Nadien volgden de werken aan het gebouw zelf. “Op het gelijkvloers beschikken we nu over vier ruime lokalen waar evenveel leefgroepen terechtkunnen”, gaat De Vos verder. “Eén van de ruimtes is speciaal uitgerust voor rolstoelpatiënten. De bewoners beschikken er over een individuele kamer met terras.”

Er is ook een pak meer ruimte dan in het hoofdgebouw van Heilig Hart. “Vooral volwassenen en ouderen zullen er hun intrek nemen”, zeggen verantwoordelijken Veerle en Suzanne. “Vroeger werden in het MPI (nu DVC, nvdr.) alleen kinderen en jongeren opgevangen, maar dat is enorm veranderd. Op de eerste verdieping, met brede gangen en liften, zijn er activiteitenlokalen, een keuken voor bewoners, snoezel- en therapieruimte met speciaal bad, cafetaria, medisch kabinet en vier aangepaste studio’s.”

500 personeelsleden

De architect vergat ook de ouders van de bewoners niet. “Zij beschikken over een eigen rustruimte en vergaderlokaal”, gaan Veerle en Suzanne verder. “Enkele tientallen van de meer dan 500 personeelsleden verhuizen mee naar het nieuwe complex. Daardoor komen in het hoofdgebouw, een paar kilometer verderop richting Deinze, plaatsen vrij. Zo’n 170 kinderen kunnen nu in het DVC terecht voor verblijf en dagopvang. 190 volwassenen kunnen kiezen tussen woon- en dagondersteuning.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio