Zelf een dier opzetten, doe je zo: “We beginnen met kuikentjes”

Zelf een dier opzetten, doe je zo: “We beginnen met kuikentjes”

Mieke De Maeyer nodigde taxidermist Michiel Tilley uit in haar tijdelijke plantenshop: “Zondag leren we kuikentjes opzetten.” Foto: fvv

Gent -

Vossenstaarten, herten­geweien, zelfs opgezette paardenhoofden. Taxidermie is weer helemaal terug. “Toch zijn professionals in deze stiel een uitstervend ras”, zegt Michiel Tilley. In een pop-up ­in de Gentse Bomastraat 20 leert hij mensen zelf een dood dier op te zetten.

Baasjes die hun overleden kat of hond willen laten opzetten, jagers hun pas geschoten wild: taxidermist Michiel Tilley doet het allemaal. Maar voor zijn workshop deze zondag houdt hij het klein. “We gaan kuikentjes opzetten. Die zijn klein en dun van huid. En in tegenstelling tot volwassen vogels moet je niet alle pluimen goedleggen. Dat maakt het villen fijn voor beginners.”

Voor de duidelijkheid: de kuikentjes zijn een natuurlijke dood gestorven. Maar deelnemers zullen hun handen wel moeten ‘vuilmaken’. Want ook al heeft zo’n kuikentje niet veel om het lijf, het opzetten neemt algauw een hele dag in beslag. “Je moet de huid afstropen, ze reinigen en looien om ze soepeler te maken, de vliesjes rond ogen en neus weghalen en ze dan opzetten over een mal van schuim”, legt Tilley uit.

Rariteitenkabinet

Opgezette dieren werden lange tijd als gedateerd of zelfs griezelig beschouwd, maar ondertussen duiken ze weer overal op. De opgezette hertenkoppen, vossenstaarten en gedroogde vlinders of kevers zijn niet meer weg te denken uit hippe winkels, koffiebars en restaurants in de stad. “Taxidermie zit in de lift”, bevestigt Tilley. “Wat nog niet zo lang geleden bestempeld werd als raar en vies, komt vandaag weer uit de taboesfeer. Begin vorige eeuw pakten rijke mensen graag uit met hun rariteitenkabinet vol opgezette beesten. Die trend keert terug.”

Op die golf van enthousiasme surft Mieke De Maeyer van Chambre Botanique graag mee. Zij trok Tilley aan voor de workshop in haar tijdelijke plantenshop. “Ik doe aan interieurvormgeving met planten, en wilde dat eens opentrekken naar andere natuurlijke elementen. Zo ben ik bij taxidermie beland”, zegt De Maeyer. “Maar het heeft lang geduurd vooraleer ik een professionele taxidermist kon strikken. Zo veel zijn er niet meer.”

“Elk opgezet dier is een kunstwerk”

Volgens Tilley heeft hij maar een vijftiental collega’s meer in heel Vlaanderen. “Het is dan ook geen evident beroep. Mensen beseffen niet hoeveel tijd in een opgezet dier kruipt. Elk opgezet dier is een kunstwerk. Een vos opzetten duurt gemakkelijk vijftien uur. En goedkoop is het niet.”

Ook aan de workshop hangt een stevig prijskaartje vast: 200 euro. Toch is er al een wachtlijst. “Er zijn plannen voor een tweede workshop”, aldus De Maeyer.

INFO

www.tilleycreations.be

www.studiomie.be

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees