Zege tegen favoriet

Belgian Cats zorgen na thriller voor stunt van formaat op EK: "Mooiste zege in Belgische basketgeschiedenis"

De Belgische basketbalvrouwen hebben zaterdag op het EK in de Tsjechische hoofdstad Praag voor een stunt van formaat gezorgd. De Belgian Cats wonnen hun tweede groepswedstrijd tegen favoriet Rusland na een spannende verlenging met 76-75.

Onder impuls van Emma Meesseman (23 punten punten, 6 rebounds ) en Kim Mestdagh (16 punten, 5 assists) schoten de speelsters van bondscoach Philip Mestdagh verschroeiend uit de startblokken. Na het eerste kwart (29-15) had een efficiënt België een kloof van 14 punten uitgebouwd tegen Rusland, de voorbije zeven edities toch drie keer Europees kampioen (2003, 2007 en 2011). In het tweede kwart zorgde Kyara Linskens met een driepunter voor een maximaal puntenverschil van 19 punten (44-25). Rusland hield gelijke tred, maar vooral de Belgen gingen bij een 46-32 ruststand met een goed gevoel de kleedkamers in.

Net als tegen Montenegro had België het na de pauze moeilijker, maar de Russinnen wrongen enkele tegenaanvallen vakkundig de nek om. Bij de Belgian Cats toonden Ann Wauters (20 punten, 9 rebounds), met onder meer drie blocks in het begin van het derde kwart, en Meesseman hun klasse. Toch slaagde Rusland erin te knabbelen aan de achterstand. België ging met twaalf punten voorsprong het slotkwart in: 61-49 na dertig minuten.

Inzinking, maar...

In het vierde kwart zakten de Belgian Cats er volledig door. Rusland keerde met nog twee minuten te gaan terug tot 64-64, maar nam nooit de leiding in de reguliere speeltijd. Een volledig vrijgelaten Julie Vanloo slaagde er van achter de driepuntlijn niet in de match dood te maken, waardoor Rusland alsnog een verlenging afdwong (68-68). Daarin kwamen de Russinnen voor het eerst in de partij op voorsprong (72-73), maar met 6 punten van Wauters trokken de Belgian Cats aan het langste eind.

De Belgian Cats wonnen nu hun beide groepswedstrijden, en voeren de stand in groep D aan met 4 punten voor Rusland (3) en Letland (3). De Montenegrijnse vrouwen (die eerder vandaag verloren van Letland) zijn zegeloos laatste, en kunnen de poule al niet meer winnen.

De eerste van de poule mag rechtstreeks naar de kwartfinales, nummers twee en drie moeten barrages spelen om zich te plaatsen voor de kwartfinales. Maandag om 12u30 wachten de Belgian Cats een treffen met Letland, de Russinnen kijken om 18u de Montenegrijnen in de ogen.

Ann Wauters: "Mooiste overwinning in Belgische basketgeschiedenis, maar we hebben nog niets in handen"

Uitblinker Ann Wauters noemde de stunt tegen Rusland na afloop "de mooiste overwinning in de Belgische basketgeschiedenis, maar we hebben nog steeds niets in handen. We moeten de voetjes op de grond houden. We staan heel dicht bij de kwartfinale, maar we zijn er nog niet. Deze overwinning is fantastisch, met een jonge en enthousiaste groep kunnen we grootse dingen verwezenlijken. We moeten nu even genieten, maar ook de goede én slechte lessen van deze wedstrijd onthouden."

De Cats stonden 13 minuten voor tijd maar liefst 19 punten voor, maar Rusland sleepte toch nog een verlenging uit de brand. "Voor de tweede keer al lacht het geluk ons toe in money time, maar we hadden evengoed kunnen verliezen", aldus Wauters. "Het dubbeltje viel in ons voordeel omdat we helder en volwassen zijn gebleven. Maar net zoals tegen Montenegro hebben we onze voorsprong bijna verspild. Dat lijkt me een symptoom van de onervarenheid van onze jonge groep, dat moeten we nog beter leren beheersen. Het positieve is dat we zo nog een grote progressiemarge hebben."

Emma Meesseman: "De perfecte match"

Topschutter Emma Meesseman (23 punten) geloofde altijd in een zege tegen de Russinnen. "Ik was er zeker van dat we konden winnen. De hele groep stond erachter, maar de buitenwereld geloofde er niet in", aldus Meesseman. "Rusland heeft veel talent, maar België zeker en vast ook. We speelden de perfecte match. We moeten wel nog leren dat een wedstrijd duurt tot het laatste fluitsignaal, zelfs al heb je een riante voorsprong. Rusland is in de tweede helft teruggekeerd, maar ons matchbegin was fantastisch. Dat was de sleutel voor deze wedstrijd. Zelfs toen Rusland terugkeerde, hebben we niet gepanikeerd. Tijdens de verlenging zijn we kalm gebleven."

Ook voor Julie Vanloo gaf het matchbegin van de Belgian Cats de doorslag. "Net zoals Montenegro vrijdag, holde Rusland meteen achter de feiten aan. Dat kostte hen veel energie. Wij daarentegen kregen steeds meer vertrouwen. We moeten nu nog leren de voorsprong vast te houden", zei de 24-jarige spelverdeelster. "Het begin was dan wel geweldig, de wedstrijd op zich niet. Ik had liever met 20 punten verschil gewonnen en een rustiger slot gehad. Maar op een EK moet je knokken voor elke overwinning. Nu moeten we doorzetten. We willen zo ver mogelijk doorstoten. Maandag moeten we winnen tegen Letland."

Beide bondscoach onder de indruk

Bondscoach Philip Mestdagh was in de wolken met de tweede overwinning in evenveel wedstrijden. "Ik ben niet alleen trots omwille van de zege, maar ook omwille van de manier waarop", zei Mestdagh, vader van Belgian Cats Hanne en Kim Mestdagh. "We begonnen uitstekend aan de wedstrijd. We wisten dat Rusland sterk is onder de korf en defensieve kwaliteiten heeft. Ik koos ervoor Antonia Delaere te laten starten, zodat ze kon verdedigen op topspeelster Prince. Dat heeft ze goed gedaan. Op het vlak van rebounds werden we overklast, maar de efficiëntie in het begin van de partij was ongelooflijk. We hebben Rusland op snelheid gepakt en sloegen zo een kloof van bijna 20 punten. We moesten dan toch een verlenging afwerken, maar gelukkig heeft Ann Wauters ons met haar ervaring door die laatste vijf minuten geholpen."

Ook de Russische bondscoach Alexander Vasin was verrast door de verschroeiende start van de Belgen. "We waren voortdurend op achtervolgen aangewezen. We slaagden er niet in veel te scoren, maar dat is onze fout. De Belgische defensie was niet zo stevig, wij hebben gewoon niet gedaan wat we moesten doen", reageerde Vasin.

Belgian Cats zorgen na thriller voor stunt van formaat op EK:
Foto: BELGA
Belgian Cats zorgen na thriller voor stunt van formaat op EK:
Foto: BELGA
Belgian Cats zorgen na thriller voor stunt van formaat op EK:
Foto: BELGA
Belgian Cats zorgen na thriller voor stunt van formaat op EK:
Foto: BELGA
Belgian Cats zorgen na thriller voor stunt van formaat op EK:
Foto: BELGA
Corrigeer