Ooit zo goed als uitgeroeid, nu opnieuw in opmars bij ons: twee gevallen van schurft in West-Vlaams rusthuis

Ooit zo goed als uitgeroeid, nu opnieuw in opmars bij ons: twee gevallen van schurft in West-Vlaams rusthuis

Woonzorgcentrum Deken Darras in Tielt. Foto: google street view

Tielt -

In een rusthuis in Tielt zijn twee personen besmet geraakt met schurft. Er is geen reden tot paniek, luidt het, al worden er wel drastische maatregelen genomen: alle bewoners en medewerkers worden preventief behandeld. “Schurft is opnieuw in opmars”, bevestigt dermatoloog Thomas Maselis.

Een bewoner en een personeelslid van woonzorgcentrum Deken Darras liepen de besmetting op. Uit voorzorg krijgen alle 180 bewoners, 150 medewerkers en 25 vrijwilligers nu medicatie toegediend. “Er is absoluut geen reden tot paniek”, aldus OCMW-voorzitter Pascale Baert in de Krant van West-Vlaanderen. “Maar we nemen geen halve maatregelen.”

Naast de medicatie wordt onder meer ook al het beddengoed ververst en moeten alle bewoners dinsdagochtend onder de douche. Het totale kostenplaatje: meer dan 10.000 euro. “Maar het moet gebeuren. De volksgezondheid krijgt absolute voorrang.”

In opmars

Schurft leek heel even van de aardbodem verdwenen, maar nu duiken er opnieuw steeds meer berichten over besmettingen op. “Dat klopt”, zegt Thomas Maselis, dermatoloog en voorzitter van Euromelanoma België. “Schurft is opnieuw in opmars. Het is vijftien à twintig jaar heel rustig geweest, maar nu komen er regelmatig van bejaardentehuizen, scholen en zelfs van ziekenhuizen. De aandoening is typisch voor mensen met een verzwakt afweersysteem, daar kan schurft zich makkelijker bij ontwikkelen.”

“Vroeger was zo goed als verdwenen bij ons, maar deels door migratie is het terug. Bovendien zijn de mijten resistenter aan het worden voor insecticiden. Voor de volksgezondheid is dat niet gevaarlijk, maar het is wel een erg vervelende kwaal met intense jeuk. Qua voorzorg kan je er niks tegen doen. Gewoon plastic handschoenen aandoen als je met besmet iemand in contact komt.”

Wat is schurft?

“Schurft is eigenlijk een insect”, aldus Maselis. “Een mijt, de sarcooptes scabiei, die zich nestelt in de opperhuid. Hij gedraagt zich als een mol, maakt gangetjes in de huid. Als de mijt kweekt, kan het soms heel snel gaan, met duizenden beestjes die ineens naar buiten komen.”

“Het jeukt enorm. Typisch is jeuk die ’s avonds begint, vooral aan handen en voeten. Daar zitten de beesten het liefst, maar kan ook op andere plaatsen voorkomen. Sommige varianten zijn extreem besmettelijk en daarom spreken we in woonzorgcentra van een uitbraak. Als er veel mijten zijn, verspreiden ze zich snel. Dan moet je iedereen behandelen met medicijnen en alle lakens en dergelijke in de kookwas doen. Na tien dagen dat nog eens herhalen, dat is de incubatietijd.”

Hoe loop je het op?

Bij handcontact is het risico gering. Het is pas als de geïnfecteerde een uitgebreide infectie heeft met veel mijten, dat een hand geven voldoende kan zijn. De kans op besmetting wordt groter bij langere omhelzingen en seksueel contact. De mijt kan ook via beddengoed en handdoeken (...) worden overgedragen.

Corrigeer

NIEUWS