Burgemeester Londen: “Inferno had vermeden kunnen worden”

Bewoners van uitgebrande wolkenkrabber krijgen 5.500 pond, gevelbekleding was verboden in Groot-Brittannië

Bewoners van uitgebrande wolkenkrabber krijgen 5.500 pond, gevelbekleding was verboden in Groot-Brittannië

Foto: AFP

Bewoners van de Grenfell-woontoren in Londen van wie de woning verwoest is, krijgen van de regering een vergoeding van minstens 5.500 pond. Dat melden meerdere Britse media op gezag van Downing Street.

Volgens SkyNews zal elk getroffen huishouden 500 pond in baar geld krijgen, de rest passeert via het Departement voor Werk en Pensioenen. Wie het geld nodig heeft, kan het al vanaf maandag krijgen en wanneer gewenst.

In een verklaring verspreid door de openbare omroep BBC, belooft premier May dat haar regering “absoluut al het mogelijke zal blijven doen om de getroffenen te helpen in de moeilijke dagen, weken, maanden en jaren die eraan komen”.

Gevelbekleding verboden

Eerder raakte bekend dat de bij de Grenfell Tower gebruikte gevelbekleding verboden is in Groot-Brittannië. Er zijn speculaties dat die in 2016 geplaatste gevelbekleding een rol in het drama kan hebben gespeeld.

“Ik begrijp dat de bewuste gevelbekleding, deze brandbare gevelbekleding die in Europa en de VS is verbonden, hier (in Groot-Brittannië) ook verboden is”, zei minister van Financiën Philip Hammond zondag tegenover de openbare omroep BBC. Er wordt onderzocht of de voorschriften inzake brandbeveiliging al of niet met voeten zijn getreden.

Volgens de commerciële zender ITV zou ervoor gekozen zijn geen brandwerende gevelbekleding te kiezen die 2 pond per paneel meer kost.

De nieuwe minister voor Londen Greg Hands heeft tegenover de commerciële zender Sky gezegd dat het politie-onderzoek naar de brand ook zowel de gevelbekleding zelf als de manier waarop die is aangebracht bekijkt. Ook volgens Hands zou de gevelbekleding niet volgens de regels zijn geweest, al nuanceert hij door te zeggen dat eerst dient uitgeklaard welke er precies is gebruikt.

Volgens de Londense burgemeester Sadiq Kahn zijn torens die in de jaren zestig en zeventig zijn gebouwd, zoals Grenfell, niet volgens de huidige normen opgetrokken. Een gevolg van de tragedie kan zijn dat de ergste misrekeningen uit die jaren systematisch worden afgebroken, schreef hij in het zondagsblad The Observer.

Volgens de Britse nationale gezondheidsdienst NHS blijven er nog negen mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

“Brand had vermeden kunnen worden”

De brand in de Londense Grennfell-toren was een “vermijdbaar ongeluk” dat door een “reeks vergissingen en onachtzaamheden” is veroorzaakt. Dat heeft de Londense burgemeester Sadiq Khan zondag gezegd na een religieuze dienst ter herdenking van de slachtoffers.

Khan noemde tegenover de Britse openbare omroep BBC de brand een nationale ramp waarop een nationaal antwoord moet komen. Hij sprak ook van een “vermijdbaar ongeluk dat niet had mogen gebeuren”. “Deze tragedie is het gevolg van misrekeningen en nalatigheden van politici - van het gemeentebestuur (van de wijk) en opeenvolgende regeringen. De mensen van deze gemeenschap zijn het doodziek platitudes van politici te horen.”

Khan is een sociaaldemocraat die sinds mei 2016 de Britse hoofdstad bestuurt.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees