Stier van liefst 700 kilo op slag dood door uiterst giftig afval

De greppel was over een afstand van 170 meter zwaar vervuild. Foto: atb

Bekkevoort -

Onbekenden hebben een grote hoeveelheid van een uiterst giftige stof geloosd in een gracht aan de Hulststraat in Bekkevoort. Een stier van 700 kilo die met het goedje in contact kwam, was op slag dood. Het parket onderzoekt de zaak.

Het Leuvense parket onderzoekt de zware milieuvervuiling aan de Hulststraat in Bekkevoort die een stier van 700 kilo fataal is geworden. De kolos kwam in aanraking met de vloeistof en was op slag dood. Het dier werd zaterdagochtend dood aangetroffen, met de kop in de vervuilde greppel. Vermoedelijk dumpte de onbekende donderdagnacht of vrijdagochtend het afval.

“Donderdagavond ben ik nog gaan lopen in de Hulststraat en toen stonden de koeien er nog”, zegt een buurtbewoonster. Uit de eerste resultaten van het lab blijken in de gedumpte vloeistof eigenschappen van pesticiden en insecticiden te zitten. “Vermoedelijk gaat het om producten die niet meer in de handel verkrijgbaar zijn, en waar de vervuiler van afwilde”, zegt Bekkevoorts burgemeester Hans Vandenberg (CD&V).

Geurloze substantie

Over een afstand van 170 meter was de uitgedroogde greppel gevuld met een geurloze substantie. “Het viel meteen op dat er een vloeistof aanwezig was in de greppel. Door de aanhoudende droogte is dat niet normaal”, aldus Vandenberg.

Het kadaver van de stier is inmiddels voor onderzoek overgebracht naar een lab in Gent. Ook de stalen van de vijftig kubieke meter afgegraven teelaarde werden voor verder onderzoek meegenomen.

Meteen na de ontdekking van het kadaver werd alarm geslagen. Een grote saneringsoperatie werd opgezet. Medewerkers van de Civiele Bescherming waren de hele dag in de weer met het afgraven van de vervuilde grond. “Nu nog zijn we niet honderd procent zeker dat alle gevaar geweken is. Daarom is de Hulststraat verboden terrein”, luidt het. Aan weerszijde van de weide is de straat afgezet met nadarhekken en een lint. Nog zeker tot morgen blijft de straat afgesloten.

Verdachte beerton

Wie achter de giflozing zit, is voorlopig koffiedik kijken. Omwonenden merkten vrijdag in de buurt een tractor met een beerton op. “Ik vond het al vreemd dat er in deze periode van het jaar mensen met een beerton rondrijden”, vertelt een buurtbewoonster. “Behalve het grasveld van boer Emile Vandervelpen zijn alle weiden in de buurt ingezaaid met maïs. Misschien is die bestuurder wel water gaan oppompen uit de beek, wat door de droogte momenteel ook niet is toegelaten”, luidt het.

Het Leuvense parket laat weten de zaak te onderzoeken. “Hopelijk vinden ze de dader. De vervuiler zal de kosten van de verwerking van de vervuilde grond, de manuren en de gebruikte materialen moeten betalen. Intussen is de factuur al opgelopen tot meer dan 30.000 euro”, aldus nog de burgemeester.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees