Gevochten, maar zelfs donor kon haar niet redden: “Tot de laatste minuut geloofde Atalia dat ze zou genezen”

Gevochten, maar zelfs donor kon haar niet redden: “Tot de laatste minuut geloofde Atalia dat ze zou genezen”

“Het is onmenselijk wat ze heeft doorgemaakt”, zegt de vader van Atalia, maar zij bleef optimistisch en goedlachs. Foto: mvn

Brugge -

Na een maandenlange strijd is Atalia Ryffranck (23) uit Brugge zaterdag bezweken aan de gevolgen van leukemie. Het meisje vond een stamceldonor, maar haar lichaam stootte die af. “Tot de laatste minuut geloofde ze in herstel”, zegt haar vader.

Tot vorig jaar lachte het leven Atalia toe. De 23-jarige Brugse was afgestudeerd als interieurvormgeefster, ze woonde net alleen en binnenkort zou ze beginnen als zelfstandige. “Ze had een BTW-nummer aangevraagd en haar website was klaar”, zegt haar vader Pascal.

Maar op 15 september kreeg ze na een controle bij de dokter een pijnlijk verdict. De keelontsteking waarvoor ze bij hem was langsgegaan, was het gevolg van leukemie.

De wereld van het meisje en haar familie stortte in, maar opgeven stond niet in haar woordenboek. Ze ging duchtig op zoek naar een donor en vond die uiteindelijk in Duitsland. Ze kreeg echter een tweede klap te verwerken toen de twintigjarige vrouw die haar stamcellen zou geven plots afhaakte. Via een Duitse man kon Atalia toch een bloedtransfusie krijgen. Alles leek in eerste instantie de goede richting uit te gaan, maar het goedlachse meisje had het geluk niet aan haar zijde.

“Er was 50 procent kans dat het niet zou lukken”, zegt haar vader Pascal. “Spijtig genoeg heeft het niet mogen zijn. Na een strijd van negen maanden, waarbij ze verschrikkelijk heeft afgezien, is ze zaterdag overleden. Het is onmenselijk wat ze heeft doorgemaakt.”

Atalia was eigenlijk genezen van leukemie, maar ze stierf door de gevolgen ervan. Doordat de transplantatie niet aansloeg, stond haar weerstand op een heel laag pitje. “Haar longen waren erg verzwakt. Door een gewone verkoudheid kreeg ze een zware longontsteking. Het was zodanig erg dat ze in een kunstmatige coma moest worden gebracht. Bijna vijf weken heeft dat geduurd, maar ze is niet meer wakker geworden”, zegt haar vader.

“Ik zie jullie graag”

Al die tijd bleef Atalia geloven dat ze zou genezen. Ook toen ze wist dat ze in een coma zou worden gebracht. “We vroegen haar of ze niet bang was, maar ze zei dat ze binnen een paar dagen wel weer wakker zou worden. En dat ze daarna zou genezen. Tot de laatste minuut geloofde ze dat ze zou herstellen. ‘Ik zie jullie graag’ waren haar laatste woorden voor ze haar ogen dicht deed.”

Zaterdag overleed Atalia in het bijzijn van haar familie. Vrijdag wordt ze begraven in intieme kring. Voor haar geliefden komt het afscheid veel te vroeg. “Het is moeilijk te aanvaarden, ze had nog zoveel plannen”, zucht haar vader. “Het was een fantastisch meisje dat graag plezier maakte. Een jonge, opgewekte en heel lieve vrouw. Iedereen zal haar ongelofelijk missen. Het leven lachte haar toe, maar ze heeft verschrikkelijk veel pech gehad.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees