Af en toe een vrachtfiets nodig? “Als je auto’s kunt delen, dan ook fietsen”

Af en toe een vrachtfiets nodig? “Als je auto’s kunt delen, dan ook fietsen”

De honderdste deelwagen van Dégage kreeg een flinke schrobbeurt van de aanwezige kinderen. Foto: DVH

Gent -

Heb je maar af en toe een bakfiets, vrachtfiets of tandem nodig? Het autodeelsysteem Dégage wil in het najaar starten met een systeem van fiets­delen. Wie zijn fiets niet altijd nodig heeft, kan hem in een gemeenschappelijke garage stallen en via Dégage verhuren.

Dégage vierde gisteren feest in het Baudelopark. Genoeg redenen daarvoor: de groep bestaat precies achttien jaar – “We zijn volwassen”, zei initiatiefnemer Koen De Baets – en heeft onlangs de duizendste gebruiker verwelkomd en de 100ste deelwagen in gebruik genomen. Die auto werd voor de gelegenheid feestelijk gewassen.

Dégage is een unieke speler in de wereld van het autodelen. De groep beschikt niet over een eigen wagenpark, maar brengt bezitters en gebruikers van auto’s met elkaar in contact. De gebruiker betaalt alleen per kilometer. Het idee is dat eigenaar en gebruiker de kosten van een auto delen.

Dégage wil dat idee nu uitbreiden naar fietsen. In het najaar hoopt de organisatie een systeem van fietsdelen op poten te zetten. Wie een bijzondere fiets in huis heeft – denk aan een bakfiets, een vrachtfiets, een plooifiets of zelfs een tandem – zou die in een gemeenschappelijke garage kunnen zetten en tegen vergoeding ook door anderen laten gebruiken. “Wat met ­auto’s kan, kan ook met fietsen”, zegt Eveline van Hooij­donk van Dégage.

Duur in aankoop

Dégage wil vooral mikken op fietsen die je niet elke dag nodig hebt en die vaak duur zijn in aankoop. Het project werd ingediend als voorstel voor het Burgerbudget. Pas na de stemming in het najaar zal Dégage weten of het idee weerhouden is en dus een subsidie krijgt. “Maar we gaan ook op zoek naar andere middelen”, zegt Van Hooijdonk. “We zouden dit echt graag realiseren.”

Verspreid over de 19de-eeuwse gordel heeft Dégage al vier garageboxen gevonden die als uitvalsbasis zouden kunnen dienen.

INFO

www.degage.be

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees